2022. június 14., kedd

Olvasztótégely házilag

 A samottlisztet átszitáljuk, és az első bevonathoz a finomabb port használunk. A durvább maradékot akkor használjuk, ha erősebb bevonatot kell készíteni. A kevés mosogatószer, illetve felületaktív anyag: e nélkül a folyadékban a samottliszt leülepedik, és nem tapad a polisztirol habra. Csupán annyit adjunk a mosogatószerből a keverékbe, hogy az ne ülepedjen le. Pl. 100 ml vízüveg+200 ml víz-hez kb. negyed gyűszűnyi háztartási mosogató szer kell, nem szoktam mérni, a keverék állagán látszik, hogy jó e.
Grafitos máz acél olvasztótégely kezeléséhez
1 rész vízüveg
2 rész víz
kevés mosogatószer
grafitpor tejföl sűrűségre keverve, ecsettel felhordva.
alapos - legalább egy nap - szárítás után, használat előtt lassan ki kell égetni
Fekecs a habminták bevonásárra
1 rész vízüveg
2 rész víz
kevés mosogatószer
finom samottliszt

 A cink ón bizmut aluminium alacsony olvadásponttal rendelkezik. Az ólommal csak óvatosan veszélyes.
Ha chamott téglából készíted akkor csak össze kell ragasztani a lapokat.
Tartós, folyamatos működtetését a maximális hőmérsékleten nem javasoljuk. Házilag készült olvasztó esetén e célra a tűzálló anyagot chamottetal, quarccal vagy grafittal soványitják és e szerint megkülönböztetünk: l. Chamotteos tégelyeket, melyek tűzálló anyagból és chamotteból . Néha a masszát, már használt massza, porrá tört chamotte-téglák és tégelyek v. A lángálló oly olvasztó kemence, melynek tűzfészkét és olvasztó terét az u. Az öntészet vagy fémöntés lényege az, hogy elkészítenek egy olyan üreget, ami a munkadarab negatívját tartalmazza (ezt formának nevezik), az üregbe megolvasztott fémet öntenek, majd hagyják megdermedni.
Az öntészet mint tudomány foglalkozik a forma- és magkészítés anyagaival, az öntött fémek sajátságaival, az . Az acélgyártás története azonos a vasgyártás történetével. Az első használatos vastárgyak feltehetőleg meteoritvasból készültek, arról azonban nincs pontos információnk, mikor és hogyan kezdték a vas kinyerését érceiből. Tény, hogy a vas megjelenése az emberi kultúrában (vaskor) . Ez esetben az olvasztó tégelyt veszi körül az induktor, a gerjesztés a tégely falán át jut az olvasztandó fémhez, vagy a tégely grafit betétjéhez (jó vezetőképességű fémek olvasztása).
Számtalan formában alkalmazható technológia, az adag méretének, . 
Ha a szilícum-karbidtos tégely kicsit drága, akkor érdemes hozzáfogni. A gradit szuszpenzió a fémolvasztó tégely belsejének bevonására szolgál. Használata biztosítja , hogy a megolvadt fém nem diffundál a tégely anyagába , és a fém könnyebb kiáramlását teszi lehetővé , ezáltal megnöveli a tégely élettartamát. Használata egyszerű ,mivel a felhordás után a felhordott Engobot csak szárítani kell. Használt olvasztó kemencék, alumínium olvasztó kemencék, hőntartó-és adagoló kemencék neves gyártóktól, mint Striko-Westofen, ZPF, Bleiwenz, Hinden. Siemens első acélolvasztó ívkemencéje elektród- szabályzóval. A kemenceváz és a kemencetok között kaolingyapot hőszigetelés van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése