2018. január 19., péntek

A terminálszolgáltatás és a vékony kliens 13_A osztály

A terminálszolgáltatás mindenki által látható eleme a vékony kliens (thin client). Terminálszolgáltatás esetén a vékony kliens fogalom egy hálózatra kapcsolt grafikus terminált jelent, amely lényegesen különbözik a munkaállomástól. Míg a munkaállomások teljes konfigurációt jelentenek, ahol a gépen futnak az alkalmazások (például webes böngészők, dokumentumszerkesztők), a gép tárolja a felhasználók minden adatát, fájlját. Ezzel szemben a vékony kliens csak egy beviteli/kiviteli funkciókat megvalósító eszköz. A billentyűzet és az egér által kibocsátott jeleket feldolgozás nélkül továbbítja egy központi szervernek; az onnan érkező jeleket a monitoron megjeleníti, illetve a hangszórókon lejátssza. Az alkalmazások a távoli szerveren futnak, a vékony kliens nem tárol semmilyen fájlt.

A vékony kliens hardverigénye kicsi (nincs semmilyen lemez- vagy CD-meghajtója, kevés memóriára, a hálózati kapcsolathoz billentyűzetre és az egértől érkező jelek fogadására, esetleg USB csatlakozási lehetőségre van szüksége). A vékony kliens súlya, mérete jóval kisebb a munkaállomásokénál. Az ilyen hardveres vékony kliensek mellett egy régebbi PC-ből vagy munkaállomásból szoftveres vékony kliens alakítható ki. Ehhez minimális operációs rendszert kell a merevlemezre, CD-re vagy egy USB tárolóra írni. A gép bekapcsolásakor ezt az operációs rendszert tölti be, így vékony kliensként tud üzemelni.

A vékony kliensek egyszerű operációs rendszerét egy megfelelő hálózati hardvereszköz segítségével letöltheti a gép a szerverről is a bekapcsolás után, ahogyan a hardveres vékony kliensek teszik. A vékony kliens kifejezést olyan otthoni PC-kre is használják, amelyeknek nincs lemez- vagy CD-meghajtójuk, és a normál PC-nél kisebb a méretük, kevesebb az áruk.

A terminálszerver
A terminálszerver egy nagy teljesítményű szerver, amelyen a vékony klienssel bejelentkezett felhasználók alkalmazásai futnak. A bejelentkezéstől a kijelentkezésig ez a szerver vezérel minden felhasználói folyamatot. A terminálszolgáltatás több terminálszerver együttműködésével is megoldható.

A kevés munkaállomásból kialakított vékony klienseket – például kisebb könyvtárakban – egyetlen terminálszerver, más néven alkalmazásszerver szolgálhatja ki. Nagyobb könyvtárak esetén már érdemes az egyenletes terheléselosztás, illetve az alkalmazások hardverigényének figyelembevételével több terminálszervert kialakítani úgy, hogy a különböző nagyobb alkalmazások külön szerveren fussanak.

A terminálszolgáltatás
A terminálszolgáltatás koncepciója rendkívül egyszerű: lényegében több billentyűzet, egér és monitor van egyetlen szerverrel összekötve. A felhasználók ezt a gépet egyszerre használják, de mindenki úgy látja, mintha az egész gépet csak ő használná, és nincs tudomása a többiekről. A felhasználó szemszögéből tehát nincs különbség a vékony kliens és egy munkaállomás között. A valóságban a különbség lényeges. Egy munkaállomás használatakor a következő folyamatok sorozata történik:

A felhasználó leüt egy billentyűt, vagy kattint egyet az egérrel.
A billentyűzet vagy az egér a megfelelő jelet a számítógépnek kábelen vagy rádióhullámokon továbbítja.
A munkaállomás operációs rendszere értelmezi a jelet, és továbbítja az alkalmazásnak a megfelelő információt.
Az alkalmazás feldolgozza a kapott információt, és ennek megfelelően elkészíti a monitor képének frissítését.
Az operációs rendszer elküldi a monitornak az új képernyőképet.
A monitor megjeleníti az új képet, azt a felhasználó érzékeli.
A vékony kliens használatakor a harmadik, a negyedik és az ötödik lépés a következőképpen módosul:

A vékony kliens továbbküldi a beérkezett jelet a terminálszervernek, amely a felhasználó folyamatához tartozó alkalmazásnak továbbítja a megfelelő információt.
A terminálszerveren futó alkalmazás feldolgozza a kapott információt, és ennek megfelelően elkészíti a monitor képének frissítését.
A terminálszerver visszaküldi a felhasználó folyamatához tartozó hálózati kapcsolaton a frissített monitorképet a vékony kliensnek.
Ezt az eltérést a felhasználók nem érzékelik, valóban nem veszik észre a különbséget a munkaállomások és a vékony kliensek között.

A vékony kliensekben elegendő csak egy kis teljesítményű processzor a beérkező jelek továbbításához, és a terminál felől jövő jelek monitorra küldéséhez. Másrészt a terminálszervereknek nemcsak az alapvető be- és kiviteli funkciókat kell ellátniuk, hanem komoly operációs rendszerrel több folyamatot kell kezelniük egyszerre, és több, esetenként nagy memóriaigényű alkalmazást kell futtatniuk. Ez persze csak egy lehetőség, ugyanis ha a vékony kliens egy régebbi, gyengébb teljesítményű munkaállomás, akkor a kisebb alkalmazások azon is futhatnak. Mivel az újabb és újabb alkalmazások egyre komolyabb teljesítményű gépet igényelnek, a terminálszerver(eke)t időközönként fejleszteni kell. A terminálszolgáltatás egyik kézenfekvő előnye az, hogy csak a terminálszerver(ek) fejlesztésére van szükség, a vékony kliensek fejlesztésére nem kell költeni.

A vékony kliensek alkalmazásának előnyei
A munkaállomásokkal szemben, amelyeket állandóan fejleszteni kell, a vékony kliensek alkalmazásának a következő előnyei vannak.
Hosszabb élettartam, kisebb beszerzési költségek
Régebbi, vagy leselejtezett munkaállomásból szoftveres vékony kliens alakítható ki, megnövelve a munkaállomás használati idejét. Egy hardveres vékony kliens beszerzési költsége 50–60%-a egy munkaállomásénak. Lényeges ráfordítás csak a terminálszerver esetében van, esetleg a hálózat kialakításánál. A hardverköltségeken kívül a szoftverek beszerzése is kevesebbe kerül. A vékony kliensekre nem kell alkalmazásokat vásárolni, és nincs szükség vírusirtó, vagy egyéb biztonsági szoftver beszerzésére sem.

Kisebb karbantartási költség
Terminálszolgáltatás bevezetésével a karbantartási költségek a következők miatt csökkennek:

a hardveres vagy hálózatról bootoló vékony kliensben nincs merevlemez, tehát nem mehet tönkre;
az alkalmazások, biztonsági szoftverek újabb verzióját csak a terminálszerverre kell telepíteni, azok a vékony kliensek számára bejelentkezés után azonnal elérhetők;
a vékony kliensek beállításai megoldottak a terminálszerveren;
a vékony kliensek – operációs rendszer hiányában – nincsenek kitéve vírusveszélynek vagy egyéb fenyegetésnek, ezért elegendő csak a terminálszervereket védeni.
A rendszer karbantartási ideje jelentősen csökken, mivel a vékony kliensek jóval kevesebb karbantartást igényelnek egy munkaállomáshoz képest.

Biztonságosabb rendelkezésre állás
Mivel a régebbi munkaállomások vékony kliensként használhatók, a könyvtáraknak adományozott gépek „hideg” tartalékot képeznek, így egy leállás esetén a szolgáltatások rövid időn belül újra indíthatók.

Jobb adatvédelem a felhasználóknak
A böngésző által ideiglenesen letöltött fájlokat, sütiket csak a terminálszerver merevlemeze tárolja, ezért ezeknek az adatoknak a törlése egyszerűbb, és pontosabban időzíthető.

Adatbiztonság a személyzetnek
A könyvtár alkalmazottai számára is megvalósítható a terminálszolgáltatás; ez esetben a belső fájlok csak egy helyen tárolódnak a szerveren, így a különböző biztonsági mentések is egyszerűbbek és biztonságosabbak.

Kisebb energiafogyasztás, kevesebb hő és zaj
A vékony kliensek egyszerűbb felépítésük miatt kevesebb energiát igényelnek, és kevesebb zajt bocsátanak ki. Mivel nincs, vagy csak kis teljesítményű processzoruk, tárolólemezük van, kevesebb hőt bocsátanak ki, ezért kevesebb légkondicionálót kell használni, ami még kisebb áramfogyasztást és zajkibocsátást jelent. Összességében tehát a könyvtárban a zajkibocsátás és a fogyasztás drasztikusan csökken.

Egyre csökkenő helyigény
Az LCD monitorok bevezetésével a könyvtárakban kisebb helyen férnek el a munkaállomások, ami tovább csökkenthető, azaz még több hely nyerhető a munkaállomásnál kisebb méretű hardveres vékony kliensek üzembe állításával.

A vékony kliensek alkalmazásának hátrányai
A terminálszolgáltatásnak bizonyos esetekben hátrányos tulajdonságai is lehetnek, amelyek óvatosságra intik a könyvtárakat.

Nem hatékony video- és audiofolyamok esetén
A monitorkép frissítési adatainak és a hangadatoknak hálózaton keresztüli átvitele jelentősen terheli a hálózatot, ezért – főleg több felhasználó esetén – a terminálszolgáltatás a multimédiás adatok (például videojátékok, oktatási segédanyagok) felhasználására kevésbé alkalmas. Ilyenkor a nagyobb teljesítményű munkaállomások használhatók.

Korlátozott képernyőfelbontás és színmélység
Nagy felbontású (1024×768) és színmélységű (16 bitnél nagyobb) képernyőképeknél a monitorkép frissítéseinek adatai nagy hálózati forgalmat jelentenek, ezért több felhasználó esetén a vékony klienseken megjelenítendő képek felbontását 800×600-ra, színmélységét pedig maximum 16 bitesre érdemes korlátozni.

Megfelelően képzett műszaki személyzet igénye
A terminálszolgáltatást alkalmazó rendszerek kevésbé elterjedtek, ezért nehézséget jelenthet kiépítésükhöz, karbantartásukhoz megbízhatóan értő szakembereket találni. Akár Windows-, akár Linux-alapú környezetben működnek, biztosan különböznek egy munkaállomásokból álló rendszertől, ezért bevezetésük előtt a könyvtárnak megfelelően képzett munkatársak jelenlétéről kell gondoskodnia.

A központi meghibásodás leálláshoz vezet
Ha a terminálszerveren bármilyen meghibásodás bekövetkezik, az nyilvánvalóan befolyásolja az összes vékony kliens működését, ezért a terminálszervereket megfelelő hardveres redundanciával (áramellátás, merevlemez stb.) kell megtervezni. Egyes könyvtárakban jobban megéri egy erős terminálszerver helyett két, kevésbé erős beszerzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése