2018. január 1., hétfő

Hálózati eszközök

 (HUB, Switch, Repeater, Bridge, Router, Gateway).
Az alsó három szintet használó hálózati kapcsolóeszközök:
 Repeater (HUB) fizikai (1.) * Transzparens hálózati berendezés, amely az OSI modell fizikai réteg szintjén köti össze a hálózat egyes szakaszait, szegmenseit. Egyszerû jelismétlõ berendezés, amely a  kapott jeleket erõsítve adja tovább a másik szegmensre. Elõnye a berendezésnek, hogy a hálózati kábel hibákat ki tudja küszöbölni, hiszen az egyes szegmensek  egymástól elszigeteltek. Az egyik szegmensen lévõ kábelszakadás nem hat a másik szegmensen dolgozó állomásokra.
Bridge adatkapcsolati (2.)* 
fizikai (1.) A hálózat szegmenseit összekötõ gépet hídnak (bridge-nek) nevezzük. A híd a hálózat egyik szegmensérõl a másik szegmensére továbbítja a csomagokat. A két LAN  eltérõ címmel fog rendelkezni. Ha a két LAN közös pontján egy olyan gép van, amely rendelkezik külön hálózati kártyával a két LAN felé, akkor futtatható rajta olyan hálózati software, mely képes felismerni, hogy egy adott üzenetet a másik LAN-ba kell továbbítani, mert a címzettje ott van. A híd úgy köt össze két hálózatot, hogy a  forgalmat cím szerint szûri, az OSI adatkapcsolati réteg szintjén valósítva meg az összeköttetést. Ha a címzés nem indokolja, akkor az egyik hálózat forgalma nem jut át a másikba.
Switch adatkapcsolati
fizikai A switch speciális bridgek halmaza, melynek egyik oldala a közös belsõ szegmenshez, a masik oldala pedig valamilyen hálózati csomóponthoz vagy szegmenshez. A switch elõnye a nagy sebesség és az egyes szegmensek forgalmából csk az kerül a közös buszra amelyet valamelyik másik szegmensre kell továbbítani.
Router hálózati (3.)* 
adatkapcsolati (2.) 
fizikai (1.) A router a híddal szemben olyan berendezés, amely utasításokat fogad a különbözõ topológiákon alapuló hálózatok felé továbbítandó csomagokkal kapcsolatban, és ki 
 tudja választani a leghatékonyabb útvonalat. Az OSI hálózati réteg szintjén biztosítja a kapcsolatot a különbözõ topológiájú hálózatok között.
Gateway fizikai A LAN összekapcsolható más típusú és más eljárást alkalmazó hálózatokkal is. Ekkor a fizikai közeg eltérésén kívül az adatok formátuma, esetleg kódkészlete is eltérhet. 
 Az ilyen problémák feloldását a gateway gépek végzik, a rajtuk futó speciális kommunikációs programok révén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése