2018. január 1., hétfő

Hardverorientált fizikai réteg

A fizikai réteg és az adatkapcsolati réteg, MAC alréteg.
Fizikai réteg

Ez a réteg foglalkozik az átviteli közegen keresztül a jelek fizikai átvitelével. Definiálják a különbözõ típusú kábeleket, csatlakozódugókat és aljzatokat. Az IEEE 802-es három olyan fizikai közeget szabványosított, amelyeket az architektúra fizikai rétegében használhatnak:

a sodrott érpárt,
a koaxiális kábelt (alap és szélessávút) és az
optikai kábelt.
A fizikai szabvány így megadja a kábel és az átvitel típusára, a kódolás módjára és az adat sebességére vonatkozó elõírásokat. A fizikai réteg felelõs a két berendezés közötti fizikai összeköttetés létesítéséért és megszüntetéséért, valamint az átviteli közegen keresztül bitek átviteléért. Meghatározza még átvitelre alkalmas formában az adatkódolást és dekódolást, vezérli az eszközök idõzítését, hogy azokat az adott és vett jelek szinkronizálják.
Az adatkapcsolati rétegtõl kapott bitsorozatot fizikai jelekké konvertálja és továbbítja a másik réteg fizikai rétegeszámára.
A másik rétegtõl kapott fizikai jeleket bitsorozattá konvertálja és továbbítja az adatkapcsolati rétegnek.

Adatkapcsolati réteg
Keretképzés (idõszinmkronizáció hiányában keretezõ bitminták kialakítása)
Megbízható pont-pont kapcsolat kialakítása (címzett megtalálása, bit- és blokkhibák kiküszöbölése)
 A fizikai hálózat (Ethernet, Token Ring, FDDI, Fast Ethernet stb.) jellemzõ paraméterei:
átviteli közeg (koax, UTP, optika stb.)
adatátviteli sebesség (10 Mbit/s, 100 Mbit/s stb.)
kódolási mechanizmus
a csatonához történõ hozzáférés szabályozásának módja
keretek típusa (keretek mérete, belsõ felépítése, fejrész specifikációja) (pl. Ethernet_802.2, Ethernet_II stb.)

Közeghozzáférés-vezérlési (MAC) alréteg
A lokális hálózatban lévõ eszközök mindegyike a közös fizikai csatornán való hozzáférésért verseng. Mivel a LAN kialakításokban ezen a szinten számos ozzáférés-vezérlési módszert használnak ütközésest és ütközés mentest egyaránt, a bizottság ezek közül - ahogy ezt már az elõbbiekben is leírtuk - a CSMA/CD, a vezérjel-busz és a vezérjel-gyûrû hozzáférés módszereket választotta ki szabványosításra. A közeghozzáférés-vezérlési alréteg szabványa négy funkciót határoz meg:


Közeghozzáférés-irányítás A hálózati állomások szabályokat ill. eljárásokat használnak, hogy vezéreljék a fizikai csatorna megosztását.
Keretezés Kezdeti és záró információ jelzés hozzáadására van szükség ahhoz, hogy azonosítani lehessen az üzenetek elejét és végét, hogy az adó és a vevõ szinkronizálódjon, és felismerjék a hibákat.
Címzés A hálózat címzést használ, hogy azonosítani tudja az üzenet adásában és vételében résztvevõ eszközöket.
Hibafelismerés Célja a helyes üzenetadás és vétel ellenõrzése.
MAC: Az IEEE 802.2-es szabvány az adatkapcsolati réteg felsõ részét, az ún. LLC (Logical Link Control - logikai kapcsolatvezérlés) alréteget definiálja. Sokáig vita volt arról, hogy az eltérõ közeg-hozzáférési módszerek miatt hová tartozzon a közeghozzáférés: a fizikai réteghez, vagy az adatkapcsolati réteghez. A vita lezárásaként az adatkapcsolati réteget osztották két részre: a közeg-hozzáférési alrétegre (MAC - Media Access Control - közegelérés vezérlés) és az LLC-re.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése