2018. január 19., péntek

RSAT szerverek távoli kezelése és telepítése 13_A osztály

A Remote Server Administration Tools a távoli kiszolgálófelügyeleti eszközei (RSAT) közé tartozik a Kiszolgálókezelő, a Microsoft Management Console (MMC) beépülő moduljai, a konzolok, a Windows PowerShell parancsmagok és szolgáltatók, valamint a Windows Server 2012 rendszeren futó, a szerepkörök és szolgáltatások kezeléséhez használt parancssori eszközök.

A Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök csomag telepítési előkövetelményei
A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagot bármilyen Windows Server 2008 R2 operációs rendszert használó számítógépre telepítheti, kivéve a Windows Server 2008 R2 Server Core változatát használó számítógépeket.

Ha a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagot felügyeleti feladatok végrehajtása céljából telepíti, csak Windows Server 2008 vagy Windows Server 2008 R2 operációs rendszert futtató számítógépeken telepítheti. Egyes eszközök a Windows Server 2003 rendszer szerepköreivel és szolgáltatásaival is működhetnek.

A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag telepítéséhez a Rendszergazdák csoport tagjának kell lennie azon a kiszolgálón, amelyen telepíti azt, vagy a beépített Rendszergazda fiók használatával kell bejelentkezve lennie a számítógépen.

A témakör tartalma
A Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök csomag telepítése

A Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök csomag eltávolítása

A Távoli kiszolgálófelügyelet eszközei csomag telepítése
A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagot Windows Server 2008 R2 rendszert futtató számítógépre a Windows felhasználói felületét, a Windows PowerShell környezetet vagy a parancssort használva telepítheti.

A Windows felhasználói felületéről

A Windows PowerShell-parancsmagok használatával

A parancssorból

A Windows felhasználói felületéről
Ez az eljárás a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag Kiszolgálókezelő használatával történő telepítését ismerteti.

A Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök csomag telepítése a Windows felhasználói felületéről
Nyissa meg a Szolgáltatás hozzáadása varázslót a következő eljárások egyikével.

Kattintson az Első konfiguráció feladatai ablak A kiszolgáló konfigurálása területén található Szolgáltatás hozzáadása elemre.

Nyissa meg a Kiszolgálókezelő eszközt. Ehhez kattintson a Start gombra, mutasson a Felügyeleti eszközök menüpontra, majd kattintson a Kiszolgálókezelő parancsra. Kattintson a Kiszolgálókezelő kezdőlapjának Szolgáltatások területén a Szolgáltatás hozzáadása elemre.

noteMegjegyzés
A Kiszolgálókezelő szolgáltatást a Quick Launch eszköz Kiszolgálókezelő gombjára kattintva, illetve a parancssorba a servermanager parancsot írva, majd az ENTER billentyűt lenyomva is elindíthatja.
Nyissa meg a Vezérlőpult eszközt. Kattintson duplán a Programok és szolgáltatások eszközre. A Feladatok listában kattintson Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása parancsra. A Kiszolgálókezelő konzol megnyitása után kattintson a kezdőlap Szolgáltatások területén a Szolgáltatás hozzáadása gombra.

Jelölje ki a Szolgáltatás hozzáadása varázsló Szolgáltatások kiválasztása lapján a Távoli kiszolgálófelügyelet eszközei elemet.

A távolról kezelni kívánt technológiák függvényében nyissa meg a Szerepkör-felügyeleti eszközök vagy a Szolgáltatás-felügyeleti eszközök elemet. Jelölje ki a távoli számítógépekre telepített szerepek, szerepszolgáltatások vagy funkciók közül azokat, amelyeket a jelenlegi számítógépről kezelni kíván. Kattintson a Tovább gombra.

noteMegjegyzés
A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag telepítésével szerepek, szerepszolgáltatások vagy funkciók nem települnek a számítógépre. Mindegyik szerep, szerepfunkció vagy funkció esetében, amelyet a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagban kijelöl, csak olyan kezelőeszközöket és beépülő modulok lesznek telepítve, amelyek a távoli számítógépekre telepített szerepek, szerepszolgáltatások vagy funkciók közül a megadottakon felügyeleti feladatok végrehajtását teszik lehetővé.
A Telepítési beállítások megerősítése lapon kattintson a Telepítés gombra.

A telepítés befejezése után lépjen ki a varázslóból.

A Windows PowerShell-parancsmagok használatával
Ez az eljárás az Add-WindowsFeature parancsmagnak a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag telepítésére való használatát ismerteti.

A Távoli kiszolgálófelügyelet eszközei csomag telepítése a Windows PowerShell használatával
Nyisson meg egy Windows PowerShell-munkamenetet emelt szintű felhasználói jogosultságokkal. Ehhez kattintson a Start gombra, válassza a Minden program, majd a Kellékek elemet, végül kattintson a Windows PowerShell elemre. Ezt követően kattintson a jobb gombbal a Windows PowerShell parancsikonra, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.

Importálja a Kiszolgálókezelő modult a Windows PowerShell-munkamenetbe, mielőtt elkezdi a munkát a Kiszolgálókezelő-parancsmagokkal. Írja be a következőt, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Import-Module Servermanager

noteMegjegyzés
A Windows PowerShell-parancsmagok nem különböztetik meg a kis- és nagybetűket.
Ha nem ismeri a telepíteni kívánt távoli kezelőeszköz parancsnevét, a következő parancsot beírva, majd az Enter billentyűt lenyomva megjelenítheti a Név oszlopban található összes parancsnév listáját. A következő lépéshez szükség van a parancsnévre.

Get-WindowsFeature

Egyetlen paranccsal telepítheti a távfelügyeleti eszközöket az összes szerepkörhöz vagy az összes szolgáltatáshoz, ha kiválasztja a következő listában lévő tárolóazonosítók egyikét.

RSAT - az elérhető Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök mindegyikének telepítése vagy eltávolítása.

RSAT-Role-Tools - az összes elérhető távoli kiszolgálófelügyeleti eszköz telepítése vagy eltávolítása.

RSAT-Feature-Tools - az összes elérhető távoli szolgáltatás-felügyeleti eszköz telepítése vagy eltávolítása.

A távfelügyeleti eszköz telepítéséhez írja be a következőt, amelyben a name a távfelügyeleti eszköz előző lépésben kiválasztott parancsnevének felel meg, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Add-WindowsFeature name

Egyszerre több eszközt is telepíthet úgy, hogy az alábbi példa mintájára vesszőkkel választja el egymástól a parancsneveket.

Add-WindowsFeature RSAT-RDS,RSAT-Web-Server,RSAT-BitLocker

A telepítés befejeztével a Get-WindowsFeature parancsmagot a 3. lépésben bemutatott módon futtatva ellenőrizze, hogy a kijelölt távfelügyeleti eszközök megfelelően telepítve lettek-e.

A parancssorból
noteMegjegyzés
A Felhasználói fiókok felügyelete eszköz által a Windows Server 2008 R2 rendszerben előírt korlátozások miatt a következő eljárás végrehajtásához emelt szintű felhasználói jogosultságokkal kell futtatnia egy parancsablakot. Ehhez kattintson a Start gombra, válassza a Minden program, majd a Kellékek elemet, kattintson a jobb gombbal a Parancssor elemre, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.
Mielőtt elindítja a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök telepítését a parancssorból, erősen ajánlott „A Kiszolgálókezelő parancsai - áttekintés” témakör elolvasása a Kiszolgálókezelő súgójában.

Ez az eljárás bemutatja, hogyan telepíthet egy egyetlen parancsazonosítóhoz tartozó eszközkészletet. Ha több szerepkörhöz vagy szolgáltatáshoz kíván távfelügyeleti eszközöket telepíteni, akkor azt a következő két módon teheti meg.

Egyetlen paranccsal telepítheti a távfelügyeleti eszközöket az összes szerepkörhöz vagy az összes szolgáltatáshoz, ha kiválasztja a következő listában lévő tárolóazonosítók egyikét.

RSAT - az elérhető Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök mindegyikének telepítése vagy eltávolítása.

RSAT-Role-Tools - az összes elérhető távoli kiszolgálófelügyeleti eszköz telepítése vagy eltávolítása.

RSAT-Feature-Tools - az összes elérhető távoli szolgáltatás-felügyeleti eszköz telepítése vagy eltávolítása.

Több távoli felügyeleti eszközt is telepíthet és eltávolíthat egy műveletben úgy, hogy a használt parancshoz válaszfájlt hoz létre. A válaszfájl létrehozásáról a „Válaszfájl létrehozása a Kiszolgálókezelő parancsaihoz” című témakörben, a Kiszolgálókezelő súgójában talál további információt.

Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök telepítése a parancssorból
Nyisson meg egy parancsablakot emelt szintű felhasználói jogosultságokkal. Ehhez kattintson a jobb gombbal a Parancssor végrehajtható fájlra vagy a Parancssor elemre a Start menüben, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.

A parancssorba írja be a következőket, a command Id helyére a telepíteni kívánt eszközök azonosítóját behelyettesítve (ezek a korábbi táblázatban láthatók), majd nyomja le az ENTER billentyűt.

ServerManagerCmd.exe -install <parancsazonosító>

noteMegjegyzés
A parancssori parancsok nem különböztetik meg a kis- és a nagybetűket.
A parancsazonosítók teljes listájának megjelenítéséhez írja be a ServerManagerCmd.exe -query parancsot egy emelt szintű felhasználói jogosultságokkal megnyitott parancsablakba. Más paraméterek is elérhetők a ServerManagerCmd.exe parancshoz, mint például a -restart paraméter, amely automatikusan újraindítja a számítógépet a telepítés után, ha ezt a telepített felügyeleti eszközök igénylik. Javasoljuk, hogy tekintse át a Kiszolgálókezelő további parancssori paramétereinek leírását a Kiszolgálókezelő súgójának „A Kiszolgálókezelő parancsai – áttekintés” témakörében.
A telepítés befejezésekor a parancssor a 0 kilépési kódot jeleníti meg a sikeres telepítésről értesítő üzenettel együtt.

Ha a telepítés nem sikerült, vagy más üzenet jelenik meg, további információt a hiba azonosításához és kijavításához a Kiszolgálókezelő súgójának „A Kiszolgálókezelő parancskimeneteinek értelmezése” című témakörében talál.

A Távoli kiszolgálófelügyelet eszközei csomag eltávolítása
A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagot Windows Server 2008 R2 rendszert futtató számítógépről a Windows felhasználói felületét, a Windows PowerShell programot vagy a parancssort használva távolíthatja el.

A Windows felhasználói felületéről

A Windows PowerShell-parancsmagok használatával

A parancssorból

A Windows felhasználói felületéről
Ez az eljárás a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag Kiszolgálókezelő használatával történő eltávolítását ismerteti.

A Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök eltávolítása a Windows használatával
Nyissa meg a Szolgáltatások eltávolítása varázsló a következő eljárások egyikével.

Kattintson a Kezdeti konfigurációs feladatok ablak A kiszolgáló konfigurálása területén található Szolgáltatások eltávolítása gombra.

Nyissa meg a Kiszolgálókezelő eszközt. Ehhez kattintson a Start gombra, mutasson a Felügyeleti eszközök menüpontra, majd kattintson a Kiszolgálókezelő parancsra. Kattintson a Kiszolgálókezelő kezdőlapjának Szolgáltatások területén található Szolgáltatások eltávolítása gombra.

noteMegjegyzés
A Kiszolgálókezelő szolgáltatást a Quick Launch eszköztár Kiszolgálókezelő gombjára kattintva, illetve a parancssorba a servermanager parancsot írva, majd az ENTER billentyűt megnyomva is elindíthatja.
Nyissa meg a Vezérlőpult eszközt. Kattintson duplán a Programok és szolgáltatások eszközre. A Feladatok listában kattintson Windows-szolgáltatások be- és kikapcsolása parancsra. A Kiszolgálókezelő konzol megnyitása után kattintson a kezdőlap Szolgáltatások területén található Szolgáltatások eltávolítása gombra.

Jelölje ki a Szolgáltatás eltávolítása varázsló Szolgáltatások kiválasztása lapján a Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök csomag elemet.

Jelölje ki a helyi számítógépről eltávolítani kívánt távoli felügyeleti eszközöket. Kattintson a Tovább gombra.

noteMegjegyzés
A Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök eltávolításával nem távolít el szerepköröket, szerepkör-szolgáltatásokat vagy szolgáltatásokat a számítógépről. Minden, a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomagban kijelölt szerepkör, szerepkör-szolgáltatás és szolgáltatás esetén csak a távoli számítógépre telepített megadott szerepkörök, szerepkör-szolgáltatások és szolgáltatások felügyeleti feladatainak elvégzéséhez szükséges kezelőeszközöket és beépülő modulokat távolítja el.
Az Eltávolítási beállítások megerősítése lapon kattintson az Eltávolítás gombra.

Az eltávolítás befejezése után lépjen ki a varázslóból.

A Windows PowerShell-parancsmagok használatával
Ez az eljárás a Remove-WindowsFeature parancsmagnak a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök csomag eltávolítására való használatát ismerteti.

A Távoli kiszolgálófelügyelet eszközei csomag eltávolítása a Windows PowerShell használatával
Nyisson meg egy Windows PowerShell-munkamenetet emelt szintű felhasználói jogosultságokkal. Ehhez kattintson a Start gombra, válassza a Minden program, majd a Kellékek elemet, végül kattintson a Windows PowerShell elemre. Ezt követően kattintson a jobb gombbal a Windows PowerShell parancsikonra, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.

Importálja a Kiszolgálókezelő modult a Windows PowerShell-munkamenetbe, mielőtt elkezdi a munkát a Kiszolgálókezelő-parancsmagokkal. Írja be a következőt, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Import-Module Servermanager

noteMegjegyzés
A Windows PowerShell-parancsmagok nem különböztetik meg a kis- és nagybetűket.
Ha nem ismeri az eltávolítani kívánt távoli kezelőeszköz parancsnevét, a következő parancsot beírva, majd az Enter billentyűt lenyomva megjelenítheti a Név oszlopban található összes parancsnév listáját. A következő lépéshez szükség van a parancsnévre.

Get-WindowsFeature

Egyetlen paranccsal eltávolíthatja a távfelügyeleti eszközöket az összes szerepkörhöz vagy az összes szolgáltatáshoz, ha kiválasztja a következő listában lévő tárolóazonosítók egyikét.

RSAT - a telepített Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök mindegyikének eltávolítása.

RSAT-Role-Tools - az összes telepített távoli szerepkör-felügyeleti eszköz eltávolítása.

RSAT-Feature-Tools - az összes telepített távoli szolgáltatás-felügyeleti eszköz eltávolítása.

A távfelügyeleti eszköz eltávolításához írja be a következőt, a name helyére a távfelügyeleti eszköz előző lépésben kiválasztott parancsnevét behelyettesítve, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Remove-WindowsFeature name

Egyszerre több eszközt is eltávolíthat, ha az alábbi példa mintájára vesszőkkel választja el egymástól a parancsneveket.

Remove-WindowsFeature RSAT-RDS,RSAT-Web-Server,RSAT-BitLocker

Az eltávolítást követően a Get-WindowsFeature parancsmagot a 3. lépésben bemutatott módon futtatva ellenőrizze, hogy a kijelölt távfelügyeleti eszköz megfelelően el lett-e távolítva.

A parancssorból
noteMegjegyzés
A Felhasználói fiókok felügyelete eszköz által a Windows Server 2008 R2 rendszerben előírt korlátozások miatt a következő eljárás végrehajtásához emelt szintű felhasználói jogosultságokkal kell futtatnia egy parancsablakot.
Mielőtt elindítja a Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök eltávolítását a parancssorból, erősen ajánlott „A Kiszolgálókezelő parancsai - áttekintés” témakör elolvasása a Kiszolgálókezelő súgójában.

Ez az eljárás bemutatja, hogyan távolíthat el egy egyetlen parancsazonosítóhoz tartozó eszközkészletet. Ha több szerepkörhöz vagy szolgáltatáshoz kapcsolódó távfelügyeleti eszközöket kíván eltávolítani, azt a következő két módon teheti meg.

Egyetlen paranccsal eltávolíthatja a távfelügyeleti eszközöket az összes szerepkörhöz vagy az összes szolgáltatáshoz, ha kiválasztja a következő listában lévő tárolóazonosítók egyikét.

RSAT - a telepített Távoli kiszolgálófelügyeleti eszközök mindegyikének eltávolítása.

RSAT-Role-Tools - az összes telepített távoli szerepkör-felügyeleti eszköz eltávolítása.

RSAT-Feature-Tools - az összes telepített távoli szolgáltatás-felügyeleti eszköz eltávolítása.

Több távoli felügyeleti eszközt is eltávolíthat egy műveletben, ha a használt parancshoz válaszfájlt hoz létre. További információt válaszfájl létrehozásáról a „Válaszfájl létrehozása a Kiszolgálókezelő parancsaihoz” című témakörben, a Kiszolgálókezelő súgójában talál.

Kiszolgáló-távfelügyeleti eszközök eltávolítása a parancssorból
Nyisson meg egy parancsablakot emelt szintű felhasználói jogosultságokkal. Ehhez kattintson a jobb gombbal a Parancssor végrehajtható fájlra vagy a Parancssor elemre a Start menüben, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra.

A parancssorba írja be a következőket, a command Id helyére az eltávolítani kívánt eszközök azonosítóját behelyettesítve (ezek a korábbi táblázatban láthatók), majd nyomja le az ENTER billentyűt.

ServerManagerCmd.exe -remove <parancsazonosító>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése