2018. január 1., hétfő

Hálózati eszközök 13_A osztály

REPEATER:
Olyan hálózati berendezés, amely az OSI modell fizikai szintjén működik. Egyszerű jelismétlő berendezés, mely a kapott elektromos jeleket továbbítja a másik szegmensre. BNC-s csatlakozással alkalmazzák. A hálózat méretének a megnövelése céljából. Pl. Két 183m-es BNC-s (vékony koax) vagy két 500m-es (vastag koax) szegmens összekötésére használják.

HUB:
Olyan hálózati berendezés, amely az OSI modell fizikai réteg szintjén működik Az egyik portján bejövő jeleke továbbítja a többire. UTP azaz csavart érpár kábelezésű hálózatoknál alkalmazzák (létezik koaxos változat is). Ejtik még multiport repeaternek, szétosztónak. Vannak olyan szétosztók, amelyek további szétosztók csatlakoztatását teszik lehetővé, ez a kaszkád bekötés. A drágább készülékeken van a többi médiatipushoz is csatlakozás pl: BNC , AUI , FO port is. Illetve LED-ek fény kibocsátó diódák jelzik az állapotát: forgalom, ütközés, szakadás, bekapcsolt állapot.

BRIDGE:
Olyan hálózati berendezés, amely az OSI modell adatkapcsolati réteg szintjén működik. A hálózat szegmenseit összekötő gépet hídnak vagy bridge neveznek Alkalmasan megválasztott ponton a LAN elválasztható, ekkor a két vagy több LAN eltérő címmel fog rendelkezni. Ennek a szerepét látja el a bridge, amibe a hálózatoknak megfelelő számu hálózati kártya van, amely rendelkezik kapcsolattal valamennyi LAN felé,  és speciális szoftver fut.. Ez a bridge cím szerint szűri az adatokat, és csak arra a LAN-ra adja ki, amelyikre szükséges.

ROUTER:
Olyan hálózati berendezés, amely az OSI modell hálózati réteg szintjén működik.
Útvonalkiválasztó, forgalomirányító eszköz. Két vagy több hálózat összeköttetésére használják, melyek különböző fizikai közegüek, de azonos protokollt használnak. Van belső és külső router.  Belső lehet egy file szerver, amelybe beépített különböző típusú hálózati kártyák biztosítják a router funkciót. Van külső, ebből van dedikált (csak routerként használható) ,és nem dedikált (munkaállomásként is használható router).

SERVER:
Kiszolgáló. Feladata a munkaállomások kiszolgálása. Nem tévesztendő össze a központi géppel, ugyanis a központi gép az, ami pl az összes feldolgozást végzi pl a hozzá kapcsolódó terminálokét, ezzel szemben a szerver nem végzi el a feldolgozást, hanem a munkaállomás processzora végzi el. Van többféle file szerver, ami a winchesterén lévő programokat adatokat kínálja a munkaállásoknak közös használatra van pl printer szerver, ami a nyomtatóit ajánlja föl, van mail szerver, CD-ROM szerver.

SWITCH:
Olyan hálózati berendezés, ami az összes hozzákapcsolódó eszköznek biztosítja az adott sebességet. Pl 10-MB/s -et. Több önálló hálót,vagy nagy adatforgalmu munkaállomást köt össze. A switch szintén végez cimszűrést. A fizikai csatlakozó felülete bármilyen lehet (koax, UTP AUI FO), ma általában csak UTP-t használnak és a többit médiakonverterrel oldják meg. Alaptipusai csak egy sebességüek és nem menedzselhetőek, de a drágább igen sok szolgáltatással rendelkezhetnek. Ugy mint
automatikus sebességdetektálás, virtuális LAN konfigurálhatóság, port trönking,
WEB-es lekérdezés és konfigurálhatóság, stb. Legfontosabb jellemzői a
backplane speed (a jobbak portszám X portsebességet tudják!) illetve mennyi MAC address-t bír tárolni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése