2020. május 11., hétfő

A számítógép karbantartása

Ha más nem a beépített rendszer eszközeivel javasolt havonta legalább egyszer egy teljes mindenre kiterjedő karbantartást végezni. Ez áll sorrendben a következőkből:
·         nem használt programok eltávolítása (tetszésünk szerint)
·         Lomtár ürítése (ha be van kapcsolva)
·         Lemezkarbantartó futtatása (itt a rendszer kitisztítja a szükségtelen fájljait)
·         Internet Explorer ideiglenes fájljainak törlése (internetről maradt ideiglenes fájlokat távolítja el)
·         Internet Explorer Cookiek törlése (weblapok azonosítóinak törlése)
·         Lemeztöredezettség-mentesítő futtatása (egységessé teszi és sorba rendezi a lemezfelületen a fájlokat)
·         egyéb karbantartó programok futtatása (pl. antivirus program)
Ha a fentieket rendszerint elvégezzük hónapokkal megnyújthatjuk kedvenc operációs rendszerünk és számítógépünk élettartamát.
Lemeztöredezettség-mentesítő – áttekintés

A Lemeztöredezettség-mentesítő és a Defrag parancs elemzi a helyi köteteket, valamint egyesíti a fájlok és mappák töredékeit, hogy azok egybefüggő területet foglaljanak el a köteten. Ennek eredményeként a rendszer hatékonyabban éri el a fájlokat és mappákat, és hatékonyabban menti az újakat. A fájlok és mappák töredezettségének megszüntetésével a Lemeztöredezettség-mentesítő a köteten rendelkezésre álló szabad lemezterületet is egyesíti, így csökken az új fájlok töredezettségének valószínűsége. A töredezett fájlok és mappák összevonásának folyamatát töredezettségmentesítésnek nevezik.
A kötetek töredezetté válásának okai

A kötetek attól válnak töredezetté, hogy a felhasználók fájlokat és mappákat hoznak létre, illetve törölnek, új szoftvert telepítenek, vagy fájlokat töltenek le az internetről. A számítógép általában az első olyan szabad helyre menti a fájlt, amelyen elfér. Ha nincs megfelelő méretű szabad terület, a számítógép a legnagyobb egybefüggő területre menti a fájl első részét, a következő szabad területre a következő részét, és így tovább.

Ha a kötet nagy részén már vannak fájlok és mappák, az új fájlok többsége darabokban kerül a kötet különböző részeire. A fájlok törlésekor keletkező üres területek véletlenszerűen töltődnek fel az új fájlokkal.

Minél töredezettebb a kötet, annál lassabban írja és olvassa a számítógép a fájlokat.
Kötet töredezettségmentesítése

1. Nyissa meg a Lemeztöredezettség-mentesítő segédprogramot.

2. Jelölje ki azt a kötetet, amelynek töredezettségét meg kívánja szüntetni, majd kattintson a Töredezettségmentesítés gombra.

A töredezettségmentesítés után a Lemeztöredezettség-mentesítő az eredményt A lemez becsült kihasználtsága a lemeztöredezettség-mentesítés után sávdiagramon mutatja.

3. A töredezettségmentesítésről készült jelentés megtekintéséhez kattintson a Jelentés megtekintése gombra – a program részletes tájékoztatást ad a töredezettségmentesített kötetről.

A szoftverkarbantartás elsősorban az adatok mentését jelenti. Alapszabály, hogy minden fontos adatról, programról legyen CD-ROM-on. A harddiszk gyors és általában megbízható, de egy esetleges hiba vagy vírustámadás tönkreteheti az adatokat, ezért fontos a biztonsági másolat. Számítógépes rendszerünket védenünk kell a behatolókkal szemben is. A hozzáférés-vezérlés alapvető eszköze a felhasználói azonosító és a jelszó. A BIOS jelszó (ha be van állítva) segítségével már a számítógép elindítását is megakadályozhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése