2020. május 15., péntek

Számítógép hálózatra csatlakoztatása, IP cím beállítása.


Alapfogalmak és definíciók az óra során

    Számítógépes hálózat. 

Egy számítógépes hálózat gépek csoportjából áll, melyek a kommunikáció, illetve hardver vagy szoftver információk megosztása céljából kapcsolódnak. Számos módon tudnak kapcsolódni, pl. vezetékkel és vezeték nélkül.
    Az Internet. Ez a világ legnagyobb számítógépes hálózata. Számítógépek és hálózatok folyamatosan bővülő kapcsolata a világban. A kommunikáció és információk megosztása számos módon történhet (lásd a későbbi fejezetekben).
    Internet szolgáltatók. Ez egy szervezet vagy egy cég, amely egy egyéni számítógépet vagy egy hálózatot kapcsol össze az Internettel. Így, számítógépek és felhasználók millióival teszi lehetővé a kommunikációt és az együttműködést.
    Tűzfal. A tűzfal, egy olyan eszköz, amit a számítógép vagy számítógépes hálózat részére az Internetről érkező fenyegetésekkel szembeni védelmére terveztek (mint pl. a rosszindulatú kártevők, vagy nem engedélyezett hozzáférések). A tűzfal egy egyéni gépen található szoftver vagy egy olyan hardver, ami beleolvad a számítógépes hálózatba.

    IP cím. Egy Internet protokoll (IP) cím. 4 tagból álló szám, tizedes pontokkal elválasztva.   Példa az IP címekre: 192.168.0.200. Az IP cím sokkal inkább tűnik  ‘telefon számnak’, mint számítógépes hálózati eszköznek. Az Interneten a számítógépek IP címűk alapján ismerik meg egymást és kommunikálnak egymással. A hálózati eszközök (routerek, szerverek) követik ezeket az IP címeket, és így elősegítik a közöttük lévő kapcsolatot. Minden gép az Interneten vagy a hálózatban amely TCP/IP-t (részletesebben lent) használ, saját IP címmel rendelkezik. Az Internethez csatlakozó gépek folyamatosan bővülő száma miatt új rendszert fejlesztettek, amely 6 tagú IP címekre alapul (IPv6) és valószínűleg ez válik majd szabványossá az Interneten.
    TCP/IP. A TCP/IP a Transmission Control Protocol/Internet Protocol (átvitel vezérlési protokoll/ Internet protokoll) rövidítése. Ezek a protokollok (vagy szabályok) határozzák meg azt, hogy hogyan kommunikálnak egymással az eszközök. (számítógépek, és router-ek) TCP/IP meghatározza az információ (adat) legjobb útját egyik eszköztől a másikig. TCP/IP az adatokat kis csomagokká tördeli, amelyek külön-külön kerülnek küldésre és az érkezésnél újra összeállnak.
    DHCP. A Dynamic Host Configuration Protocol – (dinamikus állomáskonfiguráló protokoll) (DHCP) olyan szabályok csoportja, amelyeket a DHCP szerver használ (szerver gép, tűzfal, modem vagy router) arra, hogy kiossza a számítógépnek az IP címeket egy helyi hálózaton vagy az Interneten. A DHCP használata jóval egyszerűbb, mint olyan teleház vezető, vagy felhasználók foglalkoztatása, akik elosztják és követik az IP címeket. A legtöbb kisebb hálózatban a router funkcionál DHCP szerverként.
    MAC Address. A Media Access Control – Médium hozzáférés protokoll (MAC) cím az eszköz fizikai címeként is ismert (mint a hálózati csatolókártya vagy a vezeték nélküli hálózati adapter) ami csatlakoztatja a gépet egy hálózathoz. Minden hálózati eszköznek van saját MAC címe, ami (mint egy széria szám) nem változtatható és hasznos az eszköz azonításában is, ha az egy hálózat része.


 A SZÁMÍTÓGÉP HÁLÓZATI ALAPISMERETEK

A számítógép hálózatok többféle formában és kivitelezéssel jelennek meg, a szervezet méretétől és igényeitől függőn. A teleház vezetőt, akit érdekel a téma részletesebben, bátorítjuk, hogy vegyen részt teljes kurzusokon a számítógépes hálózattal kapcsolatban.

A lecke célja, azonban csak néhány hálózat típus és kivitelezési mód megvitatása, főként azok, amelyekkel a vezető valószínűsíthetően találkozik.

Amikor hálózatot hoznak létre egy helyiségben vagy épületben (vagy egymáshoz közeli épületek között) a hálózatot LAN-nak (local network area/ helyi hálózat) nevezzük.

A LAN létrehozása lehetővé teszi, hogy a gépek a hálózatban kommunikáljanak egymással belsőleg (ez az Intranet). Ez roppant hasznos az információ és forrás megosztás miatt (nyomtatók) amennyiben a hálózat csatlakozik az Internethez.

Ha a LAN kizárólag vezeték nélkül kommunikáló gépeket tartalmaz, akkor WLAN-nak, azaz vezeték nélküli helyi hálózatnak nevezzük. Számos néven írhatjuk le a hálózatot, amelyek földrajzilag nagyobbak, mint a LAN vagy WLAN. Pl. „campus area network- (CAN)” az a hálózat, amely több egymáshoz közeli épületet foglal magába (mint pl. egy egyetemi campus területén)

A városi hálózat, a „metropolitan area network (MAN)” kifejezést arra a hálózatra használjuk, amely kettő vagy több LAN-t köt össze ugyanabban a városban. A nagy kiterjedésű hálózat, a „wide area network (WAN)” két vagy több egymástól távolabbi LAN közötti kapcsolatot jelent. (pl. ugyannak a cégnek más városban levő fiókjai). A legnagyobb hálózat mind közül az Internet.


 HÁLÓZATI ESZKÖZÖK

A hálózat létrehozásához szükséges felszerelés függ a potenciális hálózat méretétől és típusától.

Ha a hálózat fő célja például az, hogy néhány gépet összekössünk az Internettel, abban az esetben szüksége lesz egy felszerelésre, amely Internet jelet fogad az Internet szolgáltatótól. A felszerelés széles skálán mozoghat, ahogy a korábbi fejezetben összefoglaltuk. További jellemző felszerelések, eszközöket ismeretünk ebben a szakaszban.

Router. A router, olyan eszköz, amely két különböző hálózat összekötésére szolgál. A legtöbb esetben két hálózat, amely összekapcsolódik az Internet és a LAN (modemen vagy más eszközön keresztül, amely fogadja az Internet jelet). A router-ek az Internetes forgalmat a LAN számítógépeihez tudják irányítani. Ez lehetővé teszi, több kis hálózat szerver nélküli működését (részletesebben lent).  Router-ek számos porttal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a kapcsolást a gépeknek vagy switch-eknek (adatátviteli kapcsoló).

Vezeték nélküli router-ek olyan router-ek, amelyek vezeték nélküli hozzáférési pontként is funkcionálnak. (részletesebben lent).

Kábel. Ha csak nem teljesen vezeték nélküli a hálózat szükség lesz CAT-5 (5-ös kategóriájú) kábelre (Ethernet kábelként is ismert) hogy összekösse az eszközöket a hálózattal. A CAT-5e ( 5-ös kategóriájú megerősített) és a CAT-6 közelmúltbeli továbbfejlesztései a CAT-5 kábelnek.

Switch. A switch (adatátviteli kapcsoló) egy olyan eszköz, amely több számítógépet köt össze egy pontban. Ez hasznos a csillag, fa, és háló topológiáknál,   és abban az esetben, ha a router a hálózaton nem tartalmaz elég portot az összes gép vagy a LAN más eszközeinek csatlakoztatására. A swich-ek a hálózati forgalmat is ellenőrzik, olyan módon, hogy csak azt az információt továbbítják az adott géphez, amire szüksége van. Mielőtt switch-eket fejlesztettek a hub (nincs magyar megfelelő) csatlakoztatta a gépeket, de ezek nem ellenőrizték a hálózat forgalmát.

Wireless Access Points (vezeték nélküli hozzáférési pontok). Sok gép tartalmaz vezeték nélküli adaptert amely lehetővé teszi, hogy a kapcsolat rádió jeleket használjon kábel helyett. Ahhoz, hogy a közvetítse és fogadja ezek a rádió jeleket a hálózatnak szüksége van vezeték nélküli router-re és vezeték nélküli hozzáférési pontok is. A vezeték nélküli hozzáférési pontok azt a funkciót látják el a vezeték nélküli LAN-ban, mint a switch-ek. Egy WLAN, amely nagy területet fed számos vezeték nélküli hozzáférési pontot igényel, annak érdekében, hogy minden számítógép a jel hatáskörében legyen. Minden vezeték nélküli eszköz a 802.11 WLAN szabványt használja a továbbításra és a fogadásra. Azonban ez a szabvány javításokon és fejlesztéseken ment keresztül az évek folyamán a 802.11b-től a 802.11a és 802.11 g-ig. A legújabb szabvány (2009-es fejlesztés) a 802.11n. Az új vezeték nélküli felszerelésnek kompatibilisnek kell lennie a b, g és n szabványokkal.

Kártyák és Adapterek. Minden olyan gépnek, amely a LAN része, rendelkezni kell olyan hardverrel, mely lehetővé teszi, hogy csatlakozzon a hálózathoz. A legtöbb gép beépített hálókártyával rendelkezik, (NIC, vagy Ethernet kártya) amely lehetővé teszi, hogy CAT-5 kábelhez csatlakozzon Ethernet porton keresztül. A vezeték nélküli kapcsolat vezeték nélküli adaptert igényel.

A legtöbb laptop rendelkezik belső vezeték nélküli adapterrel, de a régebbi laptopok, és számos asztali gép nem. Ezekben az esetekben a legegyszerűbb megoldás, egy külső vezeték nélküli adapter beszerzése, ami a gép USB portjához csatlakoztatható.

Szerver. A szerver gépet arra használjuk a hálózatban, hogy információkat osszon meg, és a többi számítógéphez (kliensek) irányítsa a forgalmat. Sok kis hálózatnak nincs szüksége szerverre.

Megosztott Hardver. A másik LAN felhasználási mód a perifériák megosztása a hálózati számítógépek között. A nyomtatók jellemzően hálózatban működnek (részletesebben egy későbbi fejezetben) Más hardver eszközök, amelyek megoszthatóak szkennerek, webkamerák, és merevlemezek.

Az össze hálózati eszköz megvan a saját működési sebessége, amely kontrollálja a kommunikáció maximum sebességet a LAN-on belül.  A régebbi berendezések cseréje javíthatja a hálózat sebességét.


 LAN BEÁLLÍTÁSA

Képzelje el, hogy egy Internet szolgáltató éppen most hozta létre az Internet kapcsolatot a teleházban. Mi a következő lépés? A teleház vezető valószínűleg szeretne egy LAN-t létrehozni, majd a gépeket az Internethez csatlakoztatni. Ez egyszerűen elvégezhető, és nincs szükség szerver gép bevonására, mivel a router képes irányítani az Internet forgalmat.

A teleház vezetőnek meg kell határoznia, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatot szeretne vagy esetleg a kettő kombinációját. A vezeték nélküli hálózatok egyszerűbben létrehozhatóak, de ebben az esetben több figyelmet igényel a biztonság kérdése. Továbbá nem minden asztali gép tartalmaz vezeték nélküli adaptert.

Képzelje el, hogy szélessávú Internet kapcsolatot hoztak létre a teleházban. Egy kisebb LAN (ami a gépeket az Internethez csatlakoztatja) felállításának lépéseit vázoljuk fel a következőkben.

1. lépés: A router telepítése. Ez annyira egyszerű, mint egy bármilyen elektronikus eszköz csatlakoztatása a konnektorhoz. Ezután használjon CAt-5 kábelt az Internethez csatlakoztatásra.

Az Internet forrás a kapcsolat típusától függően változhat. Egy WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access- Világméretű Mikrohullámú Hozzáférés Együttműködés) kapcsolat például közvetlenül kapcsolódhat egy antennához vagy egy antennához kapcsolódó modemhez.

2. lépés: A vezetékes számítógépek csatlakoztatása a router-hez. Ha elegendő porttal rendelkezik a router az összes hálózati gép számára, csatlakoztathatja őket közvetlenül a CAT5 kábel használatával. A router a csillag alakú hálózat központjaként fog funkcionálni. Ha a routernek nincs elég portja, menjen tovább a 3-as pontra. A routerhez tartozó szoftvert telepítse valamelyik működő hálózati gépre és használja a router alapbeállításainak kiegészítéséhez.

3. lépés: Switch csatlakoztatása a router-hez. Ez akkor alkalmazható ha routernek nincs elég portja a hálózati gépek számára vagy ha a gépek egy csoportja másik helyiségben van. A switch a router portok egyikéhez csatlakozik a CAT 5 kábelen keresztül és szintén igényel konnektort.

Számítógépek ezután a switch-hez csatlakoznak csillag hálózatot alkotva.

4. lépés: Vezeték nélküli gép csatlakoztatása a router-hez. Ha vezeték nélküli routerrel, és vezeték nélküli adaptert tartalmazó géppel rendelkezik, csatlakoztassa mindegyik gépet egyenként a router-hez, a hálózati kapcsolatokhoz tartozó eszköz segítségével, amit az operációs rendszerben talál (a Windows számítógépeknél ez a Vezérlőpulton található, Hálózati és megosztási központ néven). Ha a router (vagy a switch) nem vezeték nélküli vagy ha a vezeték nélküli hozzáférések különféle helyszíneken szükségesek menjen tovább az 5-ös pontra.

5. lépés: Vezeték nélküli hozzáférési pont csatlakoztatása a router-hez. Ha további vezeték nélküli hozzáférés szükséges keresse meg a legjobb helyszínt ehhez a hozzáféréshez (minél több géppel). Ezután csatlakoztassa a vezeték nélküli hozzáférési pontot a router egyik portjához CAT-5 kábelen keresztül.

CAT-5 kábel

A fenti szakaszban a LAN beállításainál, CAT-5 (vagy a gyorsabb CAT-5e) kábel főszerepet játszik.

A kapcsolat létrehozásához alapvető a router-el, switch-ekkel, vezeték nélküli hozzáférési pontokkal és a vezetékes gépekkel a hálózatban.

Mivel a CAT-5e kábelek változó hosszúságban szerezhetőek be, jóval gazdaságosabb, ha a teleház egy tekercset vásárol és a megfelelő méretű darabokra vágja. A teleház vezetőnek RJ-45-ös csatlakozókat kell a kábel végekhez illesztenie. Egy krimpelő fogó szükséges a művelethez.

Fontos megjegyezni, hogy a CAT-5 kábel nem lehet hosszabb, mint 100 méter hosszú mert ellenkező esetben a közvetített jel minősége legyengül.

Továbbá a vezető figyeljen oda arra, hogy a használt kábelek és az RJ45 csatlakozók tönkre mennek. A Tipp box a CAT-5 kábel átalakításának lépéseit tartalmazza:

 Az IP cím

Számos vezető számára egy egyszerű hálózat létrehozása a „a csatlakoztatom és működik” elv alapján kellene, hogy történjen. Ez azt jelenti, hogy miután a menedzser befejezte a fizikai felállítást, a hálózat automatikusan működik. A legfontosabb tényező, ami lehetővé teszi, hogy ez megtörténjen a router, ami DHPC szerverként működik. Ez annyit jelent, hogy a router kiosztja az IP címeket a hálózat gépeinek.  Így lehetővé teszi, hogy a számítógépek információkat osszanak meg egymás között illetve más gépekkel is az Interneten.

A legtöbb esetben a router által kiosztott IP címek dinamikusak lesznek. Ez azt jelenti, hogy időként megváltoznak. A router bizonyos IP címeket ad ki adott időközönként, ami gyakran 24 óra.  Mivel korlátozott számú IP cím elérhető a routerek számára, ez a rendszer megakadályozza, hogy a gépek olyan IP címeket használjanak, amik nem tartoznak a hálózathoz. A vezető sokféleképpen meg tudja nézni a gépek IP címét. Különféle módokat ismertetünk erre a

tipp box-ban. Az IP címek a LAN gépeinél mindig  192.168.– al kezdődnek. Ez egy olyan cím terjedelem, melyet privát hálózatok számára jelöltek ki. Amikor a helyi hálózat gépe információt küld ki az Internetre, ez keresztül megy egy tűzfalon  (általában a router része) és a tűzfal különböző IP címeket (nyilvános) csatol az információkhoz.


 HÁLÓZATI VAGY MEGOSZTOTT NYOMTATÓ BEÁLLÍTÁSA


Ahogy korábban említettük, a helyi hálózat egyik előnye, hogy lehetővé teszi megosztott nyomtatók használatát. Egy nyomtató vásárlása és megosztása mindenképpen jóval költséghatékonyabb, mint minden számítógéphez egy külön nyomtató beszerzése (vagy kérni a felhasználókat, hogy egy olyan gépre továbbítsák a nyomtatandó anyagaikat, amelyhez nyomtató tartozik). Annál is jóval hatékonyabb, mintha egy szimpla (nem megosztott) nyomtatónk lenne, és megkérnénk a felhasználókat, hogy valamilyen hordozható adattárolón (pen drive, CD) vagy e-mailen hozzák, küldjék az anyagaikat a nyomtatós gépre.

Felszerelés. A nyomtató megosztáshoz több eszközt használhatunk. A legegyszerűbb, ha hálózati nyomtatót vásárolunk. Hálózati nyomtatók vezetékes és vezeték nélküli formában is beszerezhetőek.

A vezetékes hálózati nyomtató CAT-5 kábelen csatlakozhat a routerhez vagy a switch-hez. Ha hálózati nyomtató nem beszerezhető vagy nem engedheti meg magának a teleház a másik opció egy nyomtató szerver vásárlása. Ez egy kis eszköz, ami a nyomtatóhoz és a hálózathoz is csatlakoztatható. A nyomtató szerverek vezetékes és vezeték nélküli változatban is elérhetőek. Mielőtt ilyet vásárolna győződjön meg róla, hogy megfelelő portokkal rendelkezik a meglevő nyomtatóhoz (USB vagy párhuzamos). A harmadik lehetőség a nyomtató hálózati megosztásához, ha egy olyan géphez csatlakoztatjuk a nyomtatót, ami a hálózatba van kapcsolva. Ez a gép azután meg tudja osztani a nyomtatót a hálózatban és  kezelni tudja a nyomtatási feladatokat. A nyomtató megosztása és a megosztott nyomtató használata az alkalmazott operációs rendszertől függ. A help fájlok között találhat segítséget a nyomtatók megosztásához.

Kommunikáció. Amint egy gép csatlakozik a helyi hálózathoz (az első vagy a második fenti megoldással) a router automatikusan kioszt neki egy IP címet. Ezzel az IP címmel, a felhasználó közvetlenül tud a nyomtatóra nyomtatni a LAN bármely gépéről. Mielőtt először használná ezt, minden gépnél hozzá kell adni az adott nyomtatót a nymotató listájához. A Windows komputereknél a “Nyomtató hozzáadása” varázslóval. Ez az eszköz a Startmenü à Vezérlőpult à Nyomtatók alatt található.

A legtöbb esetben ez a varázsló segít megtalálni a nyomtatót. Ha automatikusan nem található, abban az esetben be kell gépelnie a nyomtató IP címét. Ha szükséges az IP cím a nyomtató konfigurációs oldalának kinyomtatásakor elérhető.


HÁLÓZATI HIBAELHÁRÍTÁS

A legzavaróbb tapasztalat a teleház felhasználók részére, ha azzal szembesülnek, hogy nincs Internet kapcsolat. Ilyen hálózati hibák lehetnek külső problémák (a szolgáltatóval vagy a szolgáltatóhoz való kapcsolódással) vagy belsők (probléma a LAN-al).

Hálózati problémákat az egyes számítógépek szoftver és hardver hibái is okozhatnak. Miután meghatározta, hogy egy adott géppel van-e probléma (más felhasználók elérik a hálózatot?) vagy hálózat szerte, akkor kezdheti el a hibaelhárítást.

 Egy adott gép meghibásodása.

Ha az egyikgép nem kapcsolódik a helyi hálózathoz vagy az Internethez amíg a többi gép igen, az első lépés annak meghatározása, hogy egy bizonyos terület okozza-e a problémát. Például, ha a gép vezeték nélkül kapcsolódik, a jel esetleg különösen gyenge? Mozgassa a gépet arra, ahol a többi gép jól működik, hogy tesztelje ezt az elgondolást.

Ha kábelekkel csatlakozik, a vezető megpróbálhatja kicserélni a kábeleket olyan kábelekre, amelyek biztosan működnek. Amint megbizonyosodott róla, hogy a kábel rendben van, a következő lépés, hogy kicserélje a gépet, amely egy másik helyen jól működik. Ha az „új” gép nem működik azon a helyen, a problémát a csatlakozók, a switch vagy a router portok okozhatják, amikkel a gép csatlakozik. Ha a csere gép nem csatlakozik, megállapíthatja, hogy a gond a géppel és nem a hellyel van.

 A teljes hálózatra kiterjedő hibák.

Néhány esetben, egyetlen hálózati gép sem éri el a helyi hálózatot vagy az Internetet. Ezekben az esetekben szerencsés megkülönböztetni a két problémát.

A Windows komputerek esetében, a Hálózati kapcsolatok vagy a Hálózati és megosztó központ (lásd a tipp box-ban) megmutatja a kapcsolat állapotát, beleértve azt is, hogy pillanatnyilag lokális vagy lokális és Internet is. A router elején levő fények szintén jelezhetik, hogy vajon kapcsolódik-e az Internethez. Egy másik hasznos diagnosztizáló eszköz, arra használni a gépet, hogy pingeljen különféle hálózati eszközöket, hogy melyikük érhető el.

Amint meghatározta, hogy a probléma nem a hálózattal van, hanem az Internettel, vagy az Internet és a router közötti kapcsolattal, leszűkültek a lehetőségek.

Az első lépés ezekben az esetekben, hogy meggyőződjön arról, hogy a router megfelelően működik.  A teleház vezető indítsa újra a router-t (kapcsolja ki, áramtalanítsa, várjon pár percet, és indítsa el újra) elsőként, hogy lássa, hogy ez megoldja-e a problémát. Ha nem, a router elején levő fények szintén jelezhetik, hogy vajon megfelelően működik-e. A vezető megpróbálhatja újraindítani a modemet, a WiFi fogadó eszközt vagy bármely más eszközt, amely Internetes jeleket fogad. Rendelkezésére áll néhány szoftver is, a hálózati problémák diagnosztizálásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése