2020. május 15., péntek

Mik azok az internetes keresők?

Internetes keresőrendszerek azok az online felületek, amelyek egy adott keresésre különböző tartalmakat jelenítenek meg. Leggyakrabban kulcsszavak alapján, vagyis kulcsszavas kereséssel keresünk, de van lehetőség például képek alapján is keresni a Google képkereső segítségével.

A találatokat sorba rendezve kapjuk kézhez a találati oldalakat, ezeket SERP-nek (Search Engine Result Pages) nevezzük. A találatok között nem csak különböző weboldalakara, hanem képekre, videókra, különböző fájlokra is rálelhetünk.
Az internetes keresők típusai

Alapvetően két fő kategóriát különböztethetünk meg a keresőeszközök adatbázisát tekintve:

    keresőrobot-bázisú adatbázisok,
    épített adatbázisok.

1. A keresőrobot-bázisú adatbázis (organikus találatok) esetében ahhoz, hogy folyamatosan naprakész információt kaphassunk, a keresőeszközöknek kétféle feladatot kell előzetesen elvégezniük:

    az automatizált keresőrobotok, vagy más néven webes crawlerek első körben folyamatosan pásztázzák az internetet új webes tartalmak után és letöltik azokat,
    a begyűjtött anyagokat pedig indexálja, vagyis metaadatokkal látja el őket, és indexet épít belőle, amely által ezután könnyen elérhetővé válik a keresés során,

2. Az épített adatbázisok esetében az input az emberi erőforrás, ennek használatával készül el az adatgyűjtemény. A változtatásához ennek köszönhetően folyamatos manuális beavatkozás szükséges. Ezeknek egy fajtája a tematikus kereső.

Keresőrobot-bázisú adatbázis például a Google, a Bing vagy a Yahoo!, míg klasszikusan épített adatbázisból dolgoznak a könyvtárak vagy a telefonszám-tudakozók, vagy tematikus keresők listája, amire felférnek olyan oldalak mint a Startlap, a Lap.hu vagy a Hudir.

Ha a keresőben megjelenő találatokat nézzük, akkor még láthatunk PPC hirdetéseket is (jellemzően Google Adwords hirdetéseket) az organikus találatok mellett, azonban ez egy külön kategória, mellyel ebben a posztban nem fogok foglalkozni.

Mindannyian használunk internetes keresőket. Méghozzá napi szinten. Ha a nagymamánkat megkérdezzük, feltehetően ő is hallott már a Google-ről. Szinte mindenkinek ez az első, ami eszébe jut, ha keresőkről van szó. Azonban közel sem csak ez az egy rendszer létezik. Gondoljunk csak a Windows Bingjére, vagy a Yahoo!-ra. Emlékszik valaki az Origo Vizsla keresőjére? Ebben a blogposztban az internetes keresők típusai közül a napjainkban használt legnépszerűbbeket mutatom be.
A legnépszerűbb internetes kereső oldalak

Joggal merülhet fel a kérdés rögtön az elején, hogy miért kell egyáltalán ezzel foglalkozni, hiszen mindenki Google-t használ a világon. Ebben valóban van némi igazság, azonban ennél árnyaltabb a kép.

A keresési volumenek tekintetében egyértelműen a Google a piacvezető világszinten. Még úgy is, hogy Kínában erősen szabályozott a környezet. 2012-ben a Google meghaladta az 1 200 milliárdos keresési volument.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése