2020. május 11., hétfő

Az Internet működése, felépítése és szolgáltatásai

Történelem

Az Internet elődje az USA Védelmi Minisztériuma (Department of Defense) által 1969-ben létrehozott ARPANET katonai kísérleti hálózat volt. Az ARPANET kialakításának a fő szempontja az volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomtámadás után is. Ezért nincs központi számítógépe: a hálózat leginkább egy ország úthálózatához hasonló, ha valamely központ kiesik, az adatok más úton haladva jutnak célhoz. Technikailag ezt úgy valósítják meg, hogy az adatokat csomagokra bontják, az egyes csomagok egymásról független úton haladnak a cél felé. Az adattovábbításnak ezt a módját Internet Protokollnak nevezték el. (A szabvány neve ma TCP/IP protokoll.)
Az IP cím
Ahhoz, hogy két számítógép között kapcsolat jöjjön létre, szükséges valamilyen módon az azonosításuk. Az Interneten minden számítógép egy egyedi számot kap, amely 32 jegyű a kettes számrendszerben. Amikor két gép kommunikál egymással, ez alapján találnak az adatok egyiktől a másikig. Ezt a számot IP címnek nevezik.
Az IP cím a kettes számrendszerben nehezen kezelhető, ezért általában 4 db 8 bites részre bontják, az egyes bájtokat pedig a 10-es számrendszerben írják fel. Például így: 121.122.123.124.
A DNS név vagy gépnév
A felhasználó számára az IP cím általában nehézkes, ezért már működő hálózatok esetén ezt egy szavakból álló, hierarchikus felépítésű rendszerrel „elfedik". Ezt a rendszert DNS-nek (Domain Name Service) nevezik.. A hálózat természetesen továbbra is az IP címeket használja, a felhasználó által megadott DNS nevet a szerverek konvertálják át az IP címre és viszont.
A hu végződésű DNS neveket együttesen hu domainnek nevezik. Minden ország saját domainnel rendelkezik, amely két betűs (de, hu, ro, au, at stb.) kivéve az Egyesült Államokat, ahol a domainek a fenntartó jellegére utalnak (gov: államapparátus, edu: oktatás, mil: hadsereg, com: profitorientált szolgáltató, net: nem profitorientált szolgáltató).
A csomagok útja a hálózaton
Amikor egyik gépről egy másikra konkrét adatokat küldünk, az adatokat kezelő szoftverek magukat az adatokat fix hosszúságú részekre feldarabolják és kiegészítő információkkal (ki küldte kinek, milyen adatok vannak benne, az átküldött információnak ez hányadik részlete, ellenőrző adatok stb.) látják el. Az így kapott csomagokat aztán az operációs rendszer juttatja el a kártyákig, amelyek a kapott csomagokat továbbítják a hálózat fizikai részén.
A célállomáson az érkező csomagokat az operációs rendszer a kiegészítő információk alapján összerakja és tartalmától függően a megfelelő szoftverhez továbbítja.
Hálózatok összekapcsolása
Az Internet nem egy konkrét hálózat, hanem alapvetően hálózatok hálózata. Ezek a hálózatok vagy konkrét állami intézmények tulajdonában vannak, vagy kereskedelmi cégek magánhálózatai. Ha két számítógép-hálózatot össze kívánunk kapcsolni, akkor azt egy olyan számítógéppel tehetjük meg, amely mindkét hálózatnak része, az ilyen gépeket gatewaynek nevezik. A gateway tehát az egyik hálózaton érkező csomagot a másik hálózatba emeli át.A gatewayen futó program dönti el a csomag továbbításának irányát, ezt a folyamatot routolásnak, magát a routolást végző gépet pedig routernek nevezik.
Az Internet szolgáltatásai
Az Internet szolgáltatásait három csoportba osztjuk:
  • elektronikus levelezés (e-mail, levelezési lista, hírcsoportok),
  • közvetlen kapcsolat (telnet, Chat),
  • keresés adatbázisokban (ftp, gopher, www).
A levelezés működése
Minden felhasználó egy postafiókot kap. A postafiók tulajdonképpen egy alkönyvtár (mappa) valamely éjjel-nappal működő számítógépen. A felhasználó levelei ebbe a postafiókba érkeznek, s akkor tekinti meg őket, amikor ráér.
 Az e-mail
Az e-mail magán vagy hivatalos elektronikus levelezés az egész világon. A levelet egy szövegszerkesztővel írjuk, s azt egy alkalmas program (levelező szoftver) küldi el a címzett postafiókjába.
Levelezési lista
A listára feliratkozók (ingyenes) minden a listára küldött levelet automatikusan megkapnak.
A listák általában egy konkrét témával foglalkoznak, mivel a napi forgalmuk több tucat is lehet, érdemes -még feliratkozás előtt- megtudakolni a leiratkozás módját is. A listákra bárki írhat, az elküldés többnyire automatikus. Ha a listára kerülő leveleket elküldés előtt ellenőrzik, moderált listáról beszélünk. Fontos tudni, hogy a legtöbb listán a reklámcélú levelek küldése tilos.
Telnet
A szolgáltató számítógépre sajátunkkal, mint a távoli gép termináljaként kapcsolódunk. Lehetőségünk van állományok letöltésére, programok indítására, adatbázisok lekérdezésére (többféle, csak elektronikusan forgalmazott folyóirat létezik), játékokban való on-line részvételre stb. Fontos, hogy a célszámítógép használatára jogot (account) kapjunk, azaz egy olyan felhasználói nevet és jelszót, amelynek birtokában használhatjuk. Viszonylag kevés olyan számítógép van, amire bárki beléphet.
Csevegés (Chat)
A csevegésben résztvevő számítógépek között folyamatos adatforgalom van. A csevegést egy szerver gép vezérli, a résztvevők által írt üzenetek a szerveren keresztül valamennyi résztvevőhöz lényegében azonnal eljutnak. A kapcsolat folyamatos és élő, a telekonferencia egy egyszerű megvalósítása.
A csevegésre többféle megoldás van, a legelterjedtebb az IRC, ahol az adatforgalmat már több, összekapcsolt szerver végzi. A csevegő megjelöli, hogy milyen témában kíván beszélgetni („csatorna"), s a továbbiakban az adott csatornára érkező minden üzenetet megkap, és válaszolhat is. Ha valamelyik csevegő személye felkelti az érdeklődését, privát csatornát nyithatnak, amelyen keresztül már csak ketten cseveghetnek.
Adatbázisok lekérdezése
Az Internéten szinte minden információ megtalálható a napi időjárás jelentéstől a Károli-féle bibliáig. Az adatbázisok kezelésének azonban többfélé módja van, attól függően hogy hogyan tárolják, illetve továbbítják az adatokat. Ezek a TCP/IP alprotokolljai, amelyeket az adatbázisok adatainak továbbítására alakítottak ki: az ftp, gopher és a http.
FTP (File Transfer Protocol)
A fájl archívumokhoz való hozzáférés, és fájlok letöltését támogatja. Az archívumok témánként csoportosítva vannak, elég széles körben. Használatához tudnunk kell a célgép címét. A FTP-t gyakran fájlmenedzser programok (Windows Commander, Far stb.) is támogatják, de az újabb böngészők (Internet Explorer) is ismerik. A TCP/IP alapszolgáltatása, tehát a parancssorba írt ftp parancs kiadása után más segédprogramok telepítése nélkül is indítható, ekkor azonban parancsorientált felületen kell dolgoznunk.
Gopher
Menürendszer segítségével hozzáférés adatbázisokhoz, bárhol is legyenek a világon, nem kell tudnunk a címeket sem. Elsősorban szöveges állományok (pl. levelezési listák) archiválásához használták, ma már nem gyakori.
WWW (World Wide Web)
Globális multimédia adatbázis. Az információkat színes oldalakon tárolják, szöveg, kép, hanganyag, film formájában. Ezek egymásra hivatkoznak (pl. kiemelésekkel), és ezekre kattintva pillanatok alatt válthatunk. A kereskedelmi szolgáltatók megjelenésével a www jelentősége alaposan megnőtt, segítségével akár otthonról választhatunk a katalógusban.
WAP (Wireless Aplication Protocol)
A WAP a WWW megvalósítása a mobiltelefonokon. Mivel az átviteli sebesség kisebb és a mobiltelefon kijelzője csak gyengébb minőségű grafikát képes megjeleníteni, ezért a WAP lapok kevesebb multimédiás anyagot tartalmaznak és lényegretörőek. A technológia napjainkban kezd terjedni.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése