2020. május 11., hétfő

Adatok bináris kódolása, az adattárolás mértékegységei


A számítógépen adatokat kezelünk: képek, szövegek, hangok formájában. Az adatokat digitalizálni kell ahhoz, hogy a kapcsolattartás létrejöjjön a számítógép és a felhasználó között. A digitalizáláshoz kódolást alkalmaznak. Kódolás alatt értjük, amikor az egyik jelrendszer jelkészletéhez hozzárendelünk egy másik jelrendszer jelkészletét. A számítógép a kettes számrendszert használja, mert ez a legegyszerűbb számrendszer. A mindennapi életben a tízes számrendszert használjuk. A tízes számrendszerben használható számjegyek 0-tól 9-ig vannak. A kettes számrendszerben két számjegyet használunk a 0-át és az 1-et.

Számok átírása bináris száma

Egy szám átírása 10-es számrendszerből 2-be.

(A) Szövegek bináris számmá alakítása, karakterábrázolás

Karaktereknek nevezzük a kis és nagybetűket, ékezetes betűket, írásjeleket, számjegyeket és vezérlőjeleket. Kódtáblákat hoztak létre ahol minden karakterhez hozzárendelnek egy számot.

ASCII: 7 bites volt, 128 karaktert tartalmazott (pl.: a nagy A betűnek a 65-ös kód felelt meg).

ANSI: 8 bites volt, 256 karaktert tartalmazott. Ez a kódtábla sem volt elegendő a karakterek ábrázolásához így létrehoztak nemzeti kódtáblákat (pl.: a közép-európai 852-es kódtábla volt).

Unicode kódtábla: Ez 16 bites és több mint 65 ezer féle karakter ábrázolására képes, tehát megoldja az összes nép karakterkészletének az ábrázolását.

(B) Képek digitalizálása

A digitalizálásnak két fontos jellemzője van: a mintavételezés gyakorisága és a másik a kvantálás.

A képek digitalizálása kétféleképpen történik: bittérképes, raszteres vagy rektorgrafikus tárolási forma. A raszteres tárolási formában a képet pontokként tárolják.

A tárolás mértékegysége: DPI.

A képeket vektor grafikusan is lehet tárolni: a képeket görbékre, vonalakra próbáljuk bontani és ezek matematikai leírásával tároljuk el a képet.

(C) Hangok digitalizálása

Itt is találkozzunk a mintavételezéssel és a kvantálással. A CD minőségű hanghoz például másodpercenként 44100 mintát kell venni. A kvantálásnál minél több értéket különböztettünk meg az ábrázolásban annál pontosabban közelítjük meg a mért értékeket.

Az adattárolás mértékegységei

A tárolás legkisebb mértékegysége a Bit, nagyobb mértékegysége a Bájt (8bit) és a ( 1024KB=1MB, 1024MB=1GB, 1024GB=1TB).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése