2020. május 11., hétfő

Számítógépes hálózatok jellemzése, csoportosítása, hálózati topológiák

A számítógép hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.

A hálózatok előnyei:

    Erőforrások megosztásai (pl.: egy nyomtató kell).
    A hálózat nagyobb biztonsággal működik.
    Költségmegtakarítás.
    A rendszerben levő eszközök teljesítményének egyenletesebb megosztására is lehetőséget biztosít a hálózat.
    Lehetővé válik az adatbázisok elérése.
    A számítógépes hálózatban megvalósul a kommunikáció.

A hálózatok csoportosítása kiterjedés szerint:

    PAN: ez a személyi hálózat (otthon valósíthatjuk meg). Az eszközöket összeköthetjük vezetékekkel vagy vezeték nélküli megoldásokkal (pl.: Bluetooth vagy infravörös sugarakkal).
    LAN: helyi hálózatot, vagyis LAN-t alakítanak, ki ha a számítógépeket egy intézményen belül kötik össze (pl.: iskolai hálózat).
    MAN (városi hálózat): viszonylag kis területen összekapcsolt helyi hálózatokból jön létre.
    WAN: a hálózatok kontinentális méretekben kapcsolódnak össze. Itt a hálózatok összekapcsolása történhet telefonkábellel, üvegszállal vagy műhold segítségével.

Hálózatok csoportosítása a számítógépek egymáshoz való viszonya alapján

A számítógépek szolgáltatásokat nyújthatnak más gépek számára (szerverek), illetve szolgáltatásokat vehetnek igénybe (kliensek).

Hoszt-terminál alapú hálózatok

A hálózat magját egy vagy több, egymással összeköttetésben lévő központi számítógép (hoszt) alkotja. Itt fut az operációs rendszer. Ehhez kapcsolódnak hozzá az intelligencia nélküli (buta) terminálok, amelyek egy billentyűzetből és egy képernyőből állnak. Ne feledjük, hogy egy PC is lebutítható szoftver segítségével erre a szintre!

Egyenrangú (peer to peer) hálózatok

A hálózatba kötött számítógépek közül bármelyik lehet kiszolgálója a többinek, amelyek a felajánlott erőforrást beépíthetik a saját rendszerükbe. Általában LAN-ok kialakításánál alkalmazzák, ahol viszonylag kevés a gép, a hálózati forgalom kicsi.

Szerver-kliens hálózatok

Ötvözik a peer to peer hálózatok olcsóságát, egyszerűségét a hoszt-terminál hálózatok nagy teljesítőképességével. Ebben a hálózatban találunk kiemelt számítógépet (szerver), amely csak a kérések kiszolgálásával van elfoglalva. Itt fut a hálózati operációs rendszer. Az alkalmazói programok futtatása a kliens gépek feladata. A felhasználó által megfogalmazott kérések az alkalmazói programon keresztül eljutnak a szerver operációs rendszeréhez, amely ezen kéréseket kiszolgálja.

LAN hálózatok topológiája

A legtöbbször hallható jellemző a hálózat topológiája. Ez nem más, mint a hálózat összekapcsolódásának módja, logikai elrendezése.

Síntopológia esetén a számítógépek összekötése sorosan, egyetlen kábel segítségével történik. A rendszer a karácsonyfaizzókhoz hasonlóan működik, kábelszakadáskor az egész hálózat működésképtelenné válik.

A csillagtopológiás hálózatban minden számítógép külön kábellel csatlakozik a kiszolgáló géphez. Ez a hálózati rendszer a síntopológiánál jóval üzembiztosabb, bár drágább megoldás. Egy esetleges kábelszakadás csak egyetlen gép leállását vonja maga után.

A gyűrűtopológia a síntopológiához hasonló módon működik, de a kábel megszakítás nélküli körbe van kötve.

A fatopológia nem más, mint a csillag- és a síntopológiák kombinációja. A szerver általában több közvetítő számítógéppel áll közvetlen kapcsolatban, a kliensek pedig ezekhez a közvetítő gépekhez kapcsolódnak. Így a kliensek a közvetítő gépeken keresztül kommunikálnak a szerverrel és egymással. A fatopológia jellegzetessége, hogy minden számítógép egy, és csakis egy útvonalon érhető el.

A fatopológiájú hálózat bármely pontján bekövetkezett hálózati hiba az érintett hálózatrészhez kapcsolódó alhálózatokat is megbéníthatja.

Egy hálózaton belül a számítógépek különféle módokon kapcsolódhatnak egymáshoz. Alapvetően két kapcsolattípust különböztetünk meg: pont-pont kapcsolatú és üzenetszórásos hálózatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése