2020. május 11., hétfő

Adatkeresés az interneten - tematikus és kulcsszavas keresés

Miért van szükség keresőgépekre?

Beláthatatlan adatmennyiség van a weben. Másrészt nem mindig, tudjuk hogy pontosan mit keresünk.

    Tematikus keresők

    Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten. A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított webhelyek (Keresők) segítségével keresünk. A keresők alapvetően kétféle módon működnek: vannak tematikus keresők és kulcsszavas keresők.

    Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir (www.hudir.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló ….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat.

    http://meheszet.lap.hu/

    A dokumentumok adatai tartalmuk alapján vannak csoportosítva, a tematikus keresők, ilyen téma csoportokat kínálnak fel. (sport, kultúra, zene, tudomány, politika stb.) Tematikus keresők – internet katalógusok

    A főcsoportokban minden téma további altémákat tartalmaz mindaddig, amíg el nem érünk a dokumentumok szintjére.

    Az osztályozás alapja; - főcsoportok, - gyakori az ismeretterületek szerinti csoportosítás, - földrajzi rendszer, - dokumentum típusok szerinti rendszer, - könyvtári ETO-rendszer
    Kulcsszavas keresőnek

Kulcsszó: a keresett adatra, információra jellemző szó, illetve szöveg. A kulcsszavak alapján történő keresést kulcsszavas keresésnek nevezzük.

Ismertesse a kulcsszavak alapján történő keresés módszerét, lehetőségeit!

Kereshetünk oldalakat egyszerű kulcsszavas vagy kulcsszavakból alkotott kifejezés segítségével, a gép kiírja a keresés eredményét (találatok számát, a keresési időt) és a találati lista első néhány elemét, kiírja a talált dokumentumok néhány adatát; a dokumentum címét, a dokumentum webcímét, terjedelmét, a megjelenés dátumát stb.

Kereső kifejezések; a szavakból műveleti jelek segítségével kifejezések képezhetők.

Szűrők használata; korlátozó, szűkítő feltételek.

A részletes keresést gyakran űrlappal támogatják, ezt viszonylag könnyű kitölteni.

Milyen operátorokat, kifejezéseket és szűrőket lehet alkalmazni, ha kulcsszavak alapján keresünk?

Operátorok: and, &, or, +, -, *, ?,

Milyen kulcsszavas keresőszervereket ismer?

Google.

Egyéb keresők

Metakeresők; szétküldik a kérdést különböző keresőknek, és a bejött adatokat rendezik, a találatokat közös listán jelenítik meg. (www.mamma.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése