2020. május 25., hétfő

Biztonsági mentések típusai:

Teljes mentés (Full Backup):

A rendszer minden adata válogatás nélkül mentésre kerül. A mentési folyamat ezért egyszerű, ellenben sok ideig tart. Amennyiben adataink olyanok, hogy nem változnak túl sűrűn, a gyakori teljes mentés sok fölösleges adat tárolását okozza. Előnye azonban, hogy a visszaállítás viszonylag gyors.

A Naponta biztonsági mentés (Daily Backup)
A napi mentések csak a biztonsági mentés napján módosult fájlokat archiválják. A napi mentés nem módosítja az archiválási bitet.

A Különbségi bizonsági mentés (Differencial Backup)

A különbségi biztonsági mentés a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági másolatot. A biztonsági mentést a rendszer nem jelöli a fájlokon (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot). A normál és különbségi biztonsági mentés kombinációjának használatakor a fájlok és mappák visszaállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és a legutolsó különbségi biztonsági másolat.
A Növekményes biztonsági mentés (Incremental Backup).

A növekményes biztonsági mentés csak a legutolsó normál vagy növekményes biztonsági mentés óta létrehozott vagy módosított fájlokról készít biztonsági mentést. A biztonsági mentés végrehajtását a rendszer jelöli a fájlokon (más szóval törli az archiválandó attribútumot). A normál és a növekményes biztonsági mentés kombinációjának a használatakor az adatok helyreállításához egyaránt szükséges a legutolsó normál és az összes növekményes biztonsági mentés.

Biztonsági mentések készítése:

Fájlokról mappákról:

A biztonsági másolat az összes kijelölt fájlt átmásolja, de nem jelöli meg a fájlokat, hogy biztonsági mentés készült róluk (más szóval nem törli az archiválandó attribútumot). A másolás akkor hasznos, ha normál és növekményes biztonsági mentés között akar biztonsági mentést készíteni a fájlokról, mivel a másolás nem befolyásolja ezeket a biztonsági mentéseket.

Rendszerállapot adatokról

A rendszerállapot adatok biztonsági mentésekor és visszaállításakor a rendszer a számítógéphez kapcsolódó összes rendszerállapot-adat biztonsági mentését vagy visszaállítását végrehajtja, a rendszerállapot-adatok különálló összetevőinek biztonsági mentése vagy visszaállítása nem hajtható végre.

További adatbiztonsági eszközök:

Rendszervisszaállítási pont:

A rendszer-visszaállítási pontok visszaállítják az operációs rendszert egy, az időben előre meghatározott pontra.Néhány esetben, egy alkalmazás vagy egy hardver illesztőprogramjának telepítése instabilitást okozhat vagy váratlan változásokat idéz elő a számítógépen. A program vagy az illesztőprogram eltávolítása normális esetben kijavítja a problémát. Ha az eltávolítás nem oldja meg a problémát, meg kell próbálnunk visszaállítani az operációs rendszert egy korábbi időpontra, amikor a rendszer még megfelelően működött.

Ütemezett biztonsági mentés

Beállítható időközönként végez biztonságimentést

Az alábbi a javaslatom adatbiztonsági szempontból:

    Mivel pénzügyi cégről van szó alaposan figyelni kell az adatbiztonságra
    Rendszermentést kell készíteni a gép üzembeállításakor
    Ki kell alakítani egy automatikusan ütemezett biztonsági mentést, amely az előre beállított időpontokban lefut emberi közbeavatkozás nélkül. Ezt olyan időpontra célszerű beütemezni amikor nincs munka,például este.
    Napi mentések kellenek amely a biztonsági mentés napján módosult fájlokat archiválják.
    A hét napjain Különbségi bizonsági mentéts (Differencial Backup) alkalmaznék amely csak a Full azaz teljes legutolsó backup mentés óta történt változásokról csinálna biztonsági mentést.
    Így viszont hét egy napján egy teljes mentést (Full Backup) kell készíteni a teljes rendszerről.
    A mentések sikerét, megbízhatóságát ellenõrizzük időnként egyszer azzal is, hogy egy-egy véletlenszerûen kiválasztott fájlt vagy könyvtárat visszaállítunk próba gyanánt.



Windowsos környezetben az alábbi programokat ajánlanám Acronis True Image  és Norton Ghost .A két program nagyon jól használható nagyhálózati adatmentésben .Mindkettő képes akár megadott fájlokról, akár a teljes rendszerről biztonsági másolatot készíteni (utóbbi esetben ennek megfelelő méretű backup tárhelyre is szükség lesz). Hálózati meghajtókra, FTP-re és helyi adathordozókra is dolgozhatunk velük.

Mivel akár teljes rendszert is menthetünk, egy esetleges adatvesztésnél nemcsak dokumentumainkat állíthatjuk vissza, hanem egyetlen mozdulattal visszarakhatjuk a korábban működő rendszert is (vagy akár csak annak kiválasztott részeit). A két program nem ingyenes, (15 ezer forint körül) juthatunk hozzájuk. Emelett még ajánlanám a Cobian Backup nevezetű programot amely egy ingyenes adatmentő program, amely kiválóan alkalmazható vállalati környezetben is,mellyel biztonsági mentéseket készíthetünk a merevlemezről, a kijelölt könyvtárakról, adatokról vagy az egész rendszerrõl. Mentési tárolónak (Backup Media) az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

    A szalagos-egység olyan eszközök, amely egy hálózati kiszolgáló adatmentésére használható. A szalagos-egység olcsó
    alternatíva sok adat tárolására.
    A digitális audiokazetta (Digital Audio Tape – DAT) általában 4 mm-es, és az adatokat digitális adatformátumban (Digital Data Storage – DSS) tárolja.
    A Digital Linear Tape (DLT) technológia nagy méretű és viszonylag gyors biztonsági mentést tesz lehetővé kazettára.
    Az USB flash memória a hajlékonylemez tárkapacitásának többszázszorosát biztosítja. Az USB flash memória különböző méretekben kapható és nagyobb átviteli sebességre képes, mint a szalagos eszközök.

Hardveres gondok esetén a meghibásodás ellen a szerverben használhatjuk a RAID technológiákat, melyek segítségével az adatok több merevlemezen is tárolva vannak. Ha az egyik eszköz meghibásodik, a többiről visszanyerhetők az adatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése