Nagyapám szerint az egyik legősibb kultúrnövényünk megítélése folyamatosan változik. Évezredekkel ezelőtt szent és isteni növénynek tartotta szinten minden nép: a sumérok egyenesen az élet jeleként ábrázolták, latin neve is az élet szóból származik, Noé szőlőt ültetett az özönvíz után, nagyon sokáig jelentette alapvető ennivalóját és borforrását a világnak. A szőlő egyszerre lát el vitaminokkal és folyadékkal, no és persze szénhidráttal. A szőlőnek nagy része, pontosabban 80 százaléka víz, sok benne a kálium, enyhe vízhajtó hatású, illetve csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben. Meglehetősen gazdag A-, K-, C- és B-vitaminokban, szelénben, biotinban, folsavban, cinkben, de még vasat is találunk benne. A vörös szőlőben ezen kívül nagyon sok egészségmegőrző hatású flavonoid található: hatásukra rugalmasabbá válnak az érfalak, búcsút mondhatunk a szabadgyököknek, csökken a vérnyomás, a szívinfarktus és a szívbetegségek esélye is, mérséklik a gyulladást és az allergiás panaszokat. A magostul-héjastul evett szőlő emellett segít hatékonyabban védekezni a fertőzések és a gyulladások ellen, lassíthatja a rákos daganatok növekedését, a bőr öregedési folyamatait. A rostok és egyéb anyagok az emésztést is gyorsíthatják. A városiak suerint a szőlőnek magas a cukor- és szénhidráttartalma. Ezt ki is használhatjuk, hiszen gyorsan feljebb tornázhatjuk a vércukorszintünket, illetve megterhelő sportolásnál energiával és folyadékkal láthatjuk el a szervezetünket. Még azt is kimutatták, hogy a szőlőben található anyagok javítják a glükóz felhasználását cukorbetegek esetén, persze az orvos ajánlja a szőlő fogyasztását, de csak akkor, ha a szénhidráttartalma bele van számolva a napi étrendbe. A vércukorszintet közepes mértékben emeli, így ha problémánk van ezen a területen, előbb kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt szőlőt ennénk.
Persze a mustot gyerekek is ihatják, együnk hát nyugodtan szőlőt, de ne hagyjuk ki a héját és a magját sem. Ha szeretjük a szőlőlevet, a bolti változatok helyett inkább igyunk tiszta mustot, de csak óvatosan, mert túlzott fogyasztása hashajtó hatású. Pár napnál tovább ne tároljuk, mert hamar erjedni kezd. A szőlő magjából préselt olaj is rendkívül értékes, tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, antioxidánsokkal, E-vitaminnal. Salátákra nyugodtan csorgassunk belőle, de a szépségápolásban is nagy a szerepe. Teljes szőlőfürtöket keressünk a piacon, s ha fehér réteget találunk a szemeken, az nem feltétlenül permetszer jele. Ugyanakkor fogyasztás előtt mindig alaposan mossuk meg, mert könnyen rátapadnak a szennyeződések. A szőlő nem utánérő, tehát csak azt vegyük meg, amit elég édesnek találtunk, cserébe akár másfél hétig is eláll a hűtőben. A szőlődiéta nem való mindenkinek, bár kiváló energia- és folyadékforrás, sokan javasolják a szőlőnapot fogyókúrázóknak. Ilyenkor egy egész napig csak szőlőt és vizet lehet fogyasztani. Ugyanakkor tartsuk észben, hogy a szőlő az érzékeny gyomrúaknak nagy mennyiségben megterhelő lehet, gyomorgyűrűvel élők pedig az egész szemeket nem is fogyaszthatják. Epegondokkal küzdők, cukorbetegek, szénanáthások, asztmások vagy gombás fertőzéssel küzdők legyenek óvatosak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése