2019. július 11., csütörtök

A lopakodó halál neve taurin!

Az energiaitalok koffeintartalma szapora szívverést, mellkasi fájdalmat, remegést, ingerlékenységet, magas vérnyomást, hányingert, mellkasi fájdalmat, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot, agresszivitást, hasmenést, epilepsziát, stroke-t vált ki, alkoholal együtt fogyasztva már egy doboz is halálos lehet. Veszélyesebb mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, mert a szénsavtartalom révén villámgyorsan és nagy dózisban szívódik fel.  A hatóságok találtak olyan italt, amelynek literjében 1190 mg koffein volt, ami 21 kávénak felel meg, biztos halál bárkinek.
Az energiaital tompítja az alkohol hatását, ezért nem veszik észre, milyen sok szeszt ittak, a kontraindikáció eredménye alkoholmérgezés és szívelégtelenség együtt. Lényegében egyszerre nyomják a gázpedált (alkohol) és a féket (koffein), csakhogy a koffein előbb felszívódik, mint az alkohol, s a fékhatás egyszer csak megszűnik, az alkoholnak pedig löketszerűen jelentkezik a hatása, villámgyorsan omlik össze a keringés. Ha sportolás közben 200 mg koffeintartalom felett iszunk energiaitalt, ugyancsak megnő a kiszáradás veszélye. Európában a legnagyobb vihart egy 18 éves ír kosárlabdázó évekkel ezelőtti halála okozta, aki négy doboz energiaitalt ivott meg egy meccs után, és meghalt.
A gyártók annyi koffeint tesznek bele, amennyit akarnak, az OGYÉI szerint szabadon forgalmazhatók, összetételüket semmi nem korlátozza; ha a koffeintartalom nagyobb, mint literenként 150 mg, akkor a „Magas koffeintartalom” felirattal kell ellátni a dobozt. A franciák, a litvánok és a svédek már felléptek az ügyben. Egy tehes nőnél már 100 mg is veszélyes lehet. A nálunk bevezetett termékadó nem ér semmit, a fogyasztóval fizettetik meg az árát. Az italban található vitaminok a B3, B5, B6, B2, B12 csak tovább nyugtatják az idegrendszert, így nincs halálfélelem. Sokszor sok helyen írtam már róla, hogy hétköznapi szóhasználatban a függőség inkább hozzászokásnak értelmezzük. A kóros függőségi állapot hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, ami elszabadul, dominánssá válik, akár a fontos dolgokat is háttérbe szorítva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése