2019. július 15., hétfő

Amiről híresek vagyunk és amire büszkék lehetünk

Nehéz lenne mindent felsorolni, de néhányat megemlitek kedvcsinálónak.


A Benedek Elek által is használt „Hamuba sült pogácsa” a Vártanyáról ered. A kihülő kemence hamujában sütötték meg a gyerekekenek a vakarót, innen vette át a világ. A másik innen származó kifejezés a híres vándorló vagy elült láp, ezeket az úszó szigeteket amit a szél fúj ide-oda a víztetején, nevezték még járó-lápnak és elült-lápnak ha megállt valahol, tehát a  láp  nem  volt helyhez kötve.  A  nádszálakat,  melyek  e  lápot —  mint  általában  a  lápokat,  —  helyhez  kötötték  —  valami  vihar  elszaggatta így a lápos szigetet magát,  a  rajta  termő  szénával,  —  vagy  a  rajta  legelő  állatokkal,  —  a vízen,  —  egy-egy  kisebb  szél  is,  kénye-kedve  szerint  fújhatta az összefüggő vizen ide-oda.

Jókai Mór is olvasott a híres Demecseri vándorló szigetekről, amit meg is írt a Török világ Magyarországon című regényében, ahol ír a hírhedt Harám basáról is aki martalócaival Demecsert sarcolta éveken át.
A rajz Haram basát ábrázolja

"Magiszter Szénási olyan emberektől, kik már Kökényesdit ismerték, útbaigazíttatván, elérkezék Demecserbe, ahol akkoriban a híres Harámbasa (a hárem szóból eredhet, de mi a haramia vagyis rabló szóra vezetjük vissza) leginkább tanyázott, s eléje vezettetvén magát, elmondá, hogy őt a szatmári urak küldék hozzá avégett, hogy a török elleni hadjárásukban szálljon segítségükre."


"Hát mikor az én demecseri legelőm mellé odahajt a szél egy úszó lápot, s szépen megnő rajta a fű, s mikor már megnőtt, akkor megint elfújja a szél a túlsó partra: – ott is azt mondják az emberek, azt nekik az Isten adta, s nekiesnek, lekaszálják, boglyát raknak belőle. Éjszaka aztán nekijön egy másik szél, s megint áthajtja hozzám a lápot, és én elhordom róla szépen a boglyát. Hát azt nekem nem az Isten adta?" Ez a tréfás történet híressé tette Demecsert.

Ruszkovics István a híres meseíró!
Van egy másik közismert mondás a "forró vizet a kopaszra" ez is Demecserhez, mégpedig Borzsovához kötődik, mert Ruszkovics István a híres meseíró is élt a falunkban. "forró vizet a kopaszra" ki ne ismerné mondását. Borzsován volt szekérhajtó kocsis. A tizenötödik év vége felé mégis csak felmondott Ruszkovics István Borzsován a szolgálattal. Terhesnek találta az őszi sok szekerezést.

Érdekesség még XI. Ince pápa Benedetto Odescalchi a demecseri hercegi család felmenője, és  megemlítem még a világhírű pátriarkát a Demecseri Lőwy Ferencet, aki 95 évet élt. Apja Mordeháj Márton Demecseri segédrabbi volt.

Egy történelmi tény, hogy a Székely Hadosztály amelynek létszáma 649 tiszt, 12 438 fő legénység, 68 löveg és egy repülőosztály volt.A hadosztály parancsnoka Kratochvil Károly, vezérkari főnöke Siménfalvy Károly vezérkari őrnagy lett 1919. április 26-án Demecserben letette a fegyvert.





Ne azért olvass, hogy ellentmondj vagy vakon higyj, hanem, hogy: vizsgálj és mérlegelj...
Forrás; SZERDAHELYI IstvÁN: Népi  kendermunka  műszókincse és munkamenete  Demecserben  (1940);
 

Veress   Magdolna:     Úrbéri   viszonyok  Demecserben   a  18.  század  végén.

1 megjegyzés:

  1. CSODÁLATOS DOLGOKAT TUDHATUNK MEG DEMECSERRŐL IS SOKAT EDDIG AZT GONDOLTAM, HOGY TERMÉSZETES SZÓLÁS STB, DEHOGY DEMECSERHEZ KÖTŐDIK ÁMULATOS. A FENTI SZÖSSZENETEK ÖSSZEGZÉSE " NE AZÉRT OLVASS, HOGY ELLENTMONDJ VAGY VAKON HIGYJ, HANEM VIZSGÁLJ ÉS MÉRLEGELJ...... " MOTTÓ IGENCSAK TALÁLÓ AKI EDDIG AZ ELLENKEZŐJÉT HASZNÁLTA ELGONDOLKODTATÓ.

    VálaszTörlés