Sokat imádkoztunk, hogy a jó Isten a mindennapi kenyerünket megadja nékünk, hogy erőt és egészséget adjon a sok munkához. Az egyszerű és gyors ételek vótak a mindennapi ételek, mindég ahhoz nyultunk amink vót, oszt abbul csináltunk valamit a családnak. Gyakori vót a lebbencs leves, a köménymagleves mert gyorsan elkészíthető vót oszt bírtunk tüle dogozni. Ünnepnapokon a tőltött káposzta vót a sláger. Az ünnepek vagy nagy alkalmak - karácsony, húsvét, névnap, lakodalom - egyik elmaradhatatlan fogása, főleg ha vendég is várható volt a házhoz. olyankor a gazdasszon kitett magáér, oszt finom gombapaprikást csinált nokedlivel, vagy tőtöttpaprikát tengerikásával vagy szőlőlevélbe is tőtöttük a tengerikását. Aminek szezonja vót az következett. A káposztaleves vagy a hamisgulyás majd a paradicsomleves, görcsleves vagy ahogy sokan ismerik, kötött tészta leves. Amég vót krompé addig minden abbul készült. A krompéleves, a paprikáskrompé (macsánka) vagy a labcsánka slambuc( öhöm handabakáré), rakottkrompé, héjába lerbe sült krompé, petrezsejmes újkrompé, tört krompé vagy főzelék, sztrapacska vagy nyögvenyelő. Amikor a paszuly mán szemesedett, akkor a szemesbableves, főzelék, törtpaszuly jött. Ritka lakalmakkor még pörköptöt is ettünk. Ha a pulyák halat fogtak halászlé vót az ebéd, meg sült paprikáshal. Vót itt minden somlóigaluska, kaproslángos, csörögefánk, A káposzta beérett következtek a káposztás ételek főzelékek, levesek, törtött káposzta, savanyú káposzta, párolt káposzta, kolozsvári káposzta. Ha nem vót más akkor a tengerihez nyúltunk, tengerikása, cinke, puliszka, mále, lepény(prósza), tócsni vagy tarkedli. Sütőtök, főzni való tökbül tökfőzelék, töklotyó.Ha jött a nyár jött a paradicsom leves, a kovászos uborka, a tőtöttpaprika, a lecsó. Ahogy értek a gyümölcsök szaporodott a munka vele, bodza, csipke, szeder, málna, szörp készítése, ebédre meggycibere vagy gyümölcsleves, desszertnek birsalmasajt. Nagymamámnál a húsleves, a petrezselymes újkrumpli és a főtt hús mellé birsalma befőttet kaptunk egy pohár bodzaszörppel és utána meggyes piskóta vagy csőröge esetleg palacsinta volt a desszert. rizskása rizskó rizsfelfújt vagy bejgli, kürtöskalács, linzer. Az udvaron állt egy kemence ott sült a finom kenyér, a kaparó, a kenyérlángos. Húsvétra az asztalra főtt sonka, kolbász, édes kalács, főtt tojás és sárga túró került. Ha főztünk lekvárt, akkor jött a mocskostészta (pirított tészta), a lekváros vagy túrós derelye, aranysárga prézlibe forgatva vagy "pucéran" egy kis pirított, darált dióval és tepertővel. Megszórhatjuk porcukorral, a lehetőségeknek csak az ember ízlése szab határt. Feleségem Tarpai, és náluk ismertem meg a tarpai rétest és a kemencében sült tarpai porlós kalácsot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése