Szelídgesztenyére emlékeztető ízű, lekvár-állagú terméshúsa a fagyoktól élvezhető. Az elfeledett naspolya A naspolya őshazája a Kaszpi-tenger partja. Törökország, Örményország és Irán területén jelenleg is tömegesen fordul elő. Európába a rómaiak közvetítésével került. Meghonosodott a Balkán-félszigeten, Kelet- és Dél-Európában, Franciaországban is. Északabbra is megterem, latin nevét Németországról kapta. Különösen népszerű lett a brit szigeteken. A királyi konyhák különlegességnek tartották, a szarvasgombával, kaviárral emelték egy rangra. A régebbi időkben a naspolya elterjedt volt a gazdasági udvarokban, gyümölcsöskertekben. Legendásan kemény és tartós fájából eszközöket, míves sétabotokat faragtak. Napjainkban a naspolyafa ősi, szél által gyötört, ágas-bogas alakban él tovább.
Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény. Ekkor még nem érdemes fogyasztani. Meg kellene várnunk, hogy beérjen, de ez éghajlatunkon nem lehetséges. Bízhatjuk a fagyra, hogy beinduljon a lebomlás: kivárhatjuk a fán hagyva, amíg a gyümölcsök ehetőek lesznek. Ekkor gond lehet, hogy éretten lehull a földre. A várakozásnak biztosabb módja, ha a leszedett naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tároljuk. Gyakran válogassuk, forgassuk. A megszottyosodott (lekvár állagú) egyedeket fogyaszthatjuk. Az érett naspolya rugalmas, érintésre nyomódik, belseje barna, a gyakorlatlan személőben romlott benyomást kelt. Illata kellemes, a héj nem penészes. A romlott naspolya savanyúbb szagot áraszt, penészes lehet. Akkor érett és fogyasztható, ha megszottyosodott (lekvár állagú).
A naspolya egészségre gyakorolt hatása
✓ A naspolya gazdag ásványi anyagokban (réz, cink, mangán, magnézium, vas, kálium és kalcium) és vitaminokban (B1 és C). Utóbbiból az almafélék közül a legtöbbet tartalmazza. Megtalálható benne az A-vitamin előanyaga, a karotin is.
✓ Pektintartalma védi emésztőrendszerünket, segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is hatásos.
✓ Erősíti a csontot.
✓ Antioxidáns tartalmánál fogva serkenti természetes védekező rendszerünket. A középkorban a magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlották.
✓ Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását; tehát mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen emelkedését.
Hogyan vásároljunk és tároljunk naspolyát?
Az éretlen naspolya tapintásra kemény, héja világos, feszes. Ha a héj ép, foltoktól mentes, érdemes beérlelni.
A piacon legtöbbször éretten árulják. Óvatos kézzel válogassuk a gyümölcsöket. 1-2 penészes darabot még komposztra lehet dobni, ám gyakran a többi gyümölcs is fertőzött és előbb-utóbb kidobásra kerül. A naspolya fogyaszthatóvá válásának nem velejárója a külső héj kékes-szürkés penészedése.
Az érett naspolyát lehetőleg aznap dolgozzuk fel, illetve fogyasszuk el. Hűtőszekrényben legfeljebb 1-2 napig tárolható.
Naspolya a konyhában – hogyan együk?
A legegyszerűbb, ha kis lukat ejtünk a héjon, majd kiszívogatjuk az ízletes belső gyümölcshúst.
Ha a héját és magvait szitán átnyomjuk, megkapjuk a pépet, amelyből főzhetünk lekvárt, zselét, kocsonyát. Párolás után süteménybe, müzlibe javasoljuk. Sűríthetünk vele ivólevet, vegyes lekvárt. Sült ételek mellé főzzünk belőle sűrű pürét.
Receptek
Naspolyasajt
Az állagában birsalmasajtra hasonlító, csokoládészínű édesség a viktoriánus konyha különlegessége.
Hozzávalók:
naspolya
cukor
őrölt szegfűbors
agyagedény a főzéshez és egy nagy lábos, amibe az agyagedény belefér
fakanál
mandulaolaj
linzerformák
Elkészítés:
Töltsünk vizet egy nagy lábosba. Ebbe helyezzük a naspolyával töltött agyagedényt. Lassú tűzön puhulásig forraljuk.
Közben mandulaolajjal kenjük ki a formákat és szitán nyomjuk át a gyümölcsöt.
Mérjük le és minden kiló naspolya-péphez adjunk három bögrényi (kb. 6 dl) cukrot és egy kiskanálnyi őrölt szegfűborsot. Kísérletezhetünk más fűszerekkel is.
Az ízesített masszát egy másik lábosban, tűz felett gyakori kevergetés mellett sűrítsük be. Ha az edény faláról már legördül, elkészült.
Kanalazzuk formákba és tegyük hideg helyre. A formából kifordítva, külön tálon tálaljuk.
Fűszeres naspolya kompót
Hozzávalók:
700 g érett, pépes állagú naspolya
3 Ek szőlőmagolaj (növényi olaj)
4 Ek mustármag
2 Ek borsikafű, morzsolva
1 Ek görögszéna mag
1 Ek őrölt kömény
2 Ek őrölt kurkuma
4-5 gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
1 Ek őrölt gyömbér
6 erős csilipaprika, felcsíkozva
2 kg savanykás alma, kisebb darabokra vágva
cukor, almaecet, só
Elkészítés:
Közepes tűzön, nehéz vaslábosban melegítsük fel az olajat.
Adjuk hozzá a mustármagot. Amikor elkezd kipattogni, keverjük bele a többi fűszert.
Keverés közben sütögessük 2 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a csilipaprikát.
Újabb 2 perc után szórjuk bele az almát. Alacsony lángon melegítsük össze és adjuk hozzá a maradék hozzávalókat, olvasszuk fel a cukrot.
Fedő alatt sűrítsük kívánt állagra. Időnként kevergessük meg. Ha nagyon sűrűnek találnánk, adjunk hozzá kevés vizet és főzzük tovább.
Fogyaszthatjuk frissen, vagy csavaros üvegbe töltve szárazdunsztban tartósíthatjuk.
További naspolya-receptek a Nosalty-n.
Termesztési tanácsok
A naspolyafácska lassú növekedésével, régies alakjával remekül illik kisebb és természetszerű kertekbe. 4-5 méternél nem nő magasabbra. Tavasszal fehér virágaiban, ősztől gömbölyded terméseiben gyönyörködhetünk.
Ültethetjük napra, kedveli a teljes napfényt; de jól megterem nagyobb fák takarásában is. Ne ültessük északi fal mellé.
A vizet jól megtartó, kissé nyirkos, tápanyagban gazdag talajon nő a legjobban. Ültetéskor lássuk el kerti talajjal elkevert komposzttal. Alaposan locsoljuk be.
Sekély gyökerezése miatt kiszáradó, homokos talajon rendszeresen öntözzük, és komposztterítéssel pótoljuk a tápanyagokat. Az első években karózzuk a szél ellen.
Naspolyafából egy is elegendő, mert öntermékeny, sőt, termékenyülés nélkül is gyümölcsöt érlel. A tavasz eleji metszésnél figyeljünk arra, hogy termőrügyei az ágak végén helyezkednek el, ezért csak ritkításra és ifjításra lehet szükség.
Szabaduljunk meg a nagyon sűrűn nőtt ágaktól, idősebb fák esetében pedig a felkopaszodott ágaktól, de hagyjunk meg néhány fiatal vesszőt a további termés érdekében.
A sérült felületeket zárjuk le sebkezelő anyaggal. Betegségek és kártevők nem ismertek. Ennek oka valószínűleg a magas csersav-tartalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése