Az eperfának két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete (azaz sötétkék) faeper sokkal aromásabb. Az eperfát a Dunántúlon szederfának is nevezik, mivel a termése valóban első ránézésre a szederére emlékeztet.
A fehér eperfa június-júliusban hozza fehér, ritkábban fekete vagy rózsás árnyalatú, mézédes termését. Ezt leginkább nyersen fogyasztják, de pálinkát is lehet belőle főzni. A fekete faeper népszerűbb és a nyár végén érik, belőle befőttet, gyümölcslevet vagy eperbort, pálinkát készíthetünk. Éretten kiváló ásványi anyag forrás (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás, mind a fehér mind a fekete eperfa gyümölcse. Az eperfafélék termései köztudottan gazdag flavonoidforrások, kvercetin, rutin, kempferol, és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok.
Mind a fehér, mind a vörös és a fekete gyümölcs is gazdag fenolforrás, ezáltal jótékonyan hatnak a szívünkre. Általában a piros és sötétlila színű gyümölcsök ismertek arról, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatóanyagokat- írja a borostyán net. A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok flavonoidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, valamint értékes pektinforrások (a pektin nevű poliszacharid többek között hatékonyan csökkenti a koleszterin- és a vércukorszintet). A fehér gyümölcsben magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik, aminek fontos szerepe van a szív- és érrendszer betegségek, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladás kivédésében. A fa levele vércukorszint csökkentő, antidiabetikus hatású, izomerő fokozó. Minden vizsgálat, melyben az eperfafélék termését elemezték, azt mutatja, hogy az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében. A tövis nélküli szeder és a fekete ribizli is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése