2024. július 18., csütörtök

Csalánba nem üt a mennykő

A csalánnak minden része fogyasztható és felhasználható a naturista gyógyászatban: a gyökere, a szára, a levelei, a virágai és a magjai is. A csalán évente kétszer jelenik meg: tavasszal és ősszel. A csalánteából naponta 2-3 csészével ihatunk: az elsőt reggel, körülbelül fél órával reggeli előtt, majd később a nap folyamán még további 1-2 csészével. A terapeuta azt mondja, hogy ha a teát kis kortyokban isszuk, a gyógyító hatás még jelentősebb lesz. „Egy-egy ilyen ivókúra után összehasonlíthatatlanul jobban érzem magam és minden alkalommal az az érzésem, hogy háromszor annyit tudok teljesíteni, mint általában.” – A tonizáló és energizáló hatáson kívül a csalán számos betegség megelőzésében is hasznos lehet. 
Súlyosabb betegségek esetén a csalánkúrát több héten át kell folytatnunk. Ilyenek a:

a máj, az epe és a lép betegségei;
lépdaganat;
a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései;
gyomorgörcsök;
gyomor- vagy bélfekély esetén;
tüdőbetegségek;
a vér és vérképző rendszer betegségei;
leukémia;
Ha megelőző jelleggel fogyasszuk, igyunk csak napi 1 csésze teát az év minden napján. Segít megelőzni a megfázást, vírusos és bakteriális fertőzéseket és az allergia ellen is hatásos (például allergiás rhinitis vagy más néven szénanátha ellen is). Tisztítja a vért és a bőrt. Segít megszabadulni az ekcémától és a fejfájástól. Ugyanakkor megakadályozza vagy megelőzi az ízületi és reumás fájdalmat. A csalántea magas vastartalma miatt növeli a vér hemoglobin szintjét, így hatásos lehet fáradság, erőtlenség, kimerültség esetén. A csalánt csak forrázni kell, körülbelül 30 másodpercig, de semmiképpen sem kell főzni. Így a növény megőrzi értékes hatóanyagait. Vannak, akik kellemetlen, keserű íze miatt nem szívesen fogyasztják ezt a teát, de erre megoldást jelenthet, ha valamilyen más gyógynövénnyel, például mentával vagy kamillával kombináljuk a csalánt. Ugyanakkor citromlével és mézzel, vagy akár  melasszal is ízesíthetjük (ami gazdag vasban és ásványi anyagokban)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése