2024. július 18., csütörtök

Feketeszeder

Fekete málnának is nevezik, kicsit savanykás tövis nélküli. A növény egyetlen része sem mérgező de viszont kevesen tudják, hogy levele gyógynövényként is használatos.           
–  A szederlevéltea igen hatásos ízületi betegségekre (reuma, köszvény).        
–  Galeneos, az római hadsereg orvosa, szederlevelet rágatott a katonákkal, hogy erősítse immunrendszerüket és az ínyeket, valamint sebgyógyításra is használták. Ez elsősorban a tannin- és C-vitamin tartalmának köszönhető.      
 – Teája hasmenés ellen, torokgyulladásnál gargarizálásra, sebek és kiütések esetén borogatásra ajánlott.   – A cukorbetegség elleni teakeverékben is megtalálható.      
 – Erős menstruációs vérzés esetében segíti a menstruációs ciklus beállítását. 
 – Magas a vas-, C-vitamin, és karotintartalma. Lekvárja enyhén hashajtó hatású,
–  A szederben található magas antocián (antioxidáns vegyület)tartalom, mérsékli a szabadgyökök káros hatását, s így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Az antocián ezen kívül gyulladásgátló, érvédő hatású, javítja az emlékezőképességet és szabályozza a vérnyomást.

–          Vértisztító 
–          A friss levél orosztea pótló 
–          Szárított gyümölcse és gyökere vízhajtó és izzasztó is egyben 
        Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségek, valamint fehérfolyás kezelésére is lehet alkalmazni. 
–          Úgy a termés fogyasztása mint a levél főzete megelőzi és gyógyítja a vérszegénységet és fogínyvérzést, 
–          A levélfőzetnek nagyon jó méregtelenítő és tonizáló hatása van 
–          A levélfőzet külsőleg, bőrbetegségek esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt, valamint pigmentfoltok elmulasztására, sebtisztításra. Torokfájásra öblögetőként, nyálkahártya gyulladás esetében, afta, valamint torokfekély és mandulagyulladás kezelésében is ajánlatos használni. A teát egész nap lehet inni, nincs ismert mellékhatása. Kesernyés íze miatt mézzel ízesíthetjük. Általában 1-2 csészével szoktak inni belőle naponta. A főzetet pedig így készítjük: 1 kanál levelet leforrázunk 1 csésze forróvizel, majd lefedjük a csészét és állni hagyjuk amíg kihült annyira hogy iható legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése